5 do’s en don’ts voor je komende Italië-trip

Wanneer je nog nooit eerder in Italië bent geweest, is de kans groot dat je wordt overweldigd door het enorme aanbod aan Italiaanse cultuur. Schrik niet, dat komt vanzelf goed. Maar je moet er wel even de tijd voor nemen. En beseffen: sommige dingen gaan in Italië iets anders dan hier. Daarom hier een paar goede tips om het maximale uit je vakantie in Italië te halen.

1. Beperk het aantal bezienswaardigheden in je schema

De kans is groot dat je je laat verleiden tot het bezichtigen van al die hotspots in de buurt van je vakantielocatie. Pas daarmee op, want Italië heeft er altijd erg veel, naar welk gebied je ook gaat. Overweeg je een citytrip naar Rome, trek daar dan minstens een dag of vijf voor uit. Een weekend kan ook, beperk je dan tot het Colosseum, het Pantheon, de Trevifontein en het Forum Romanum, om maar eens een voorbeeld te noemen. De Italiaanse cultuur is vooral ook: dolce far niente, dus voldoende ruimte creëren om lekker op een terrasje te zitten met een cappuccino in de morgen of een Aperol-spritz in de middag.

2. Verlaat de gebaande paden

Zeker in het hoogseizoen worden de topattracties in Italië overspoeld met toeristen. Je kunt een meer bijzondere ervaring voor jezelf creëren als je de pleinen en locaties waar iedereen heen gaat, probeert te vermijden. Lunch niet aan dat restaurantje direct aan het centrale plein, maar juist in dat tentje in een zijstraatje waar alleen Italianen zitten. En ben je in Pisa, beperk je dan niet tot de Campo dei Miracoli (waar de toren van Pisa staat), maar zoek ook juist het leuke stadsgedeelte aan de andere kant van de Arno op. Een goede reisgids, zoals de Lonely Planet, kan je hierbij helpen.

3. Maak contact met de locals

Italianen vinden het geweldig als je belangstelling toont voor hun land en cultuur. Als je een willekeurige voorbijganger iets vraagt, volgt regelmatig een enthousiast verhaal. Wanneer je laat zien dat je moeite doet, door een paar woordjes Italiaans te praten, word je in het algemeen je met lof overladen. Groet mensen en maak oogcontact, dat vinden de Italianen belangrijk. Je zult zien: je krijgt er veel voor terug.

4. Kleed je gepast

In Italië wordt nog veel waarde gehecht aan kledingcodes. Italianen zul je niet in hun badkleding door de stad zien lopen, ook al is het nog zo warm. In het bijzonder bij het bezoek aan kerken aan andere heilige plaatsen, wordt het gewaardeerd als je je niet te frivool kleedt. Sommige kerken hebben bij de ingang sjaals beschikbaar voor vrouwen die in een al te bloot topje een kijkje willen nemen.

5. Word niet boos

In Italië gaat niet alles zo georganiseerd als bij ons (hoewel de treinen er juist wél op tijd rijden). Wees niet meteen gefrustreerd als iets niet meteen gaat zoals jij het had bedacht. Eén van de leukste dingen van reizen is uiteindelijk het ontdekken van andere culturen en de Latijnse cultuur is nou eenmaal een andere dan de onze. Je zult merken: veel zaken zijn hier ingericht op het klimaat: winkels die tussen de middag gesloten zijn en aan het eind van de middag pas weer open gaan of een restaurant waar je pas vanaf acht uur ‘s avonds terecht kunt.Plaats een reactie