Gisteren zag ik een ‘artikel‘ voorbijkomen op Nu.nl met als titel ‘5 redenen om All Inclusive te boeken’. Het bleek geen artikel maar een advertorial te zijn die gesponsord wordt door een grote vakantieaanbieder. Het is kennelijk niet gemakkelijk geweest om 5 valide redenen te vinden om een all-inclusive vakantie te boeken. Bij nummer 5 komen ze al niet verder dan te melden dat het aanbod groot is. Dat is toch geen reden om iets te kopen? Het feit dat veel mensen een Volkswagen rijden is toch geen reden om een Volkswagen te kopen? Het feit dat veel Nederlanders hun dagelijkse maaltijd nog steeds vol stoppen met giftige E-nummers is toch ook geen reden om jezelf te vergiftigen? Het is overigens een argument dat helemaal geen steekhoudt, want het aanbod van niet all inclusive vakanties is vele malen groter. Hoeveel all-inclusive vakanties worden er immers geboekt naar Frankrijk, dat nog steeds de nummer één vakantiebestemming onder Nederlandse toeristen is?
Eigenlijk zijn er dus vier redenen die een all-inclusive vakantie rechtvaardigen. Bij reden nummer 3, waarbij oma meegenomen wordt op vakantie, heb ik overigens ook zo mijn twijfels. Maar ja, dat is ieder voor zich.
Er zijn echter wel met gemak 5 redenen te bedenken om GEEN all inclusive vakantie te boeken:
Je verblijft vooral veel in je hotel
Het feit dat bij het hotel (of op het resort) alles ‘gratis’ is (je hebt er immers al voor betaald) is voor veel mensen een reden om het hotel amper of zelfs niet te verlaten. Zodra je een stap buiten het hotel zet kost alles immers geld. Hierdoor mis je toch een stuk vakantiebelevenis, je ziet immers minder van het land waar je in verblijft.
Het eten
Hoewel er zeker all-in hotels zijn waar je aardig kunt eten, is het vooral de bedoeling dat de eigenaars zoveel mogelijk marge er aan over houden. Dat merk je vrijwel zeker aan de kwaliteit van het eten. Dat je in veel gevallen je maaltijd uit voederbakken bij elkaar moet schrapen gaat mij als levensgenieter een stap te ver. Eén, twee of misschien zelfs wel drie weken eten van dezelfde aanbieder is ook niet het meest ideaal. Daar komt nog eens bij dat je zelden met de echte lokale keuken te maken krijgt.
Het hotel bepaalt je ritme
Je moet meestal binnen bepaalde blokken, waardoor je eigenlijk al snel in een vast ritme terecht komt. De dagelijkse sleur van thuis wordt vervangen door de dagelijkse sleur van het hotel. Uiteindelijk ga je uit verveling ook maar meedoen aan al die stupide activiteiten die ze verzinnen, want aan het zwembad of strand heb je het op een gegeven moment wel gezien.
De kwaliteit
Als je een all-inclusive hotel vergelijkt met een hotel in dezelfde klasse, dan haalt het all-inclusive hotel het zelden bij de niet all-in variant. Wie door de kwantiteit heen prikt en naar de kwaliteit kijkt, die ziet dat daar vaak beknibbeld wordt. Lokale cola, wijn die meer op azijn lijkt, lokale rums, zeer matige cocktails en een zeer beperkte keuze uit bier is een voorbeeld. Als je geluk hebt, kun je tegen bijbetaling de betere drankjes krijgen. Ook merk je op verschillende plekken dat persoonlijk aandacht en service vaak minder is als de kans op een fooi kleiner is. Er wordt meestal ook minder aandacht besteed aan de inrichting van de hotelkamer. De gasten worden immers vooral rond de zwembaden, bars en vreetschuren vermaakt.
De ligging
Op strandbestemmingen liggen de all-in hotels vrijwel altijd aan of in de nabijheid van het strand. Dat redelijk wat van deze hotels verder van de bewoonde wereld afliggen, soms zelfs op een desolate plek, dat wordt in de vakantiebrochures en op de boekingssites amper vertelt. Dat je een kwartier in de taxi moet zitten om naar het stadje zelf te gaan is immers geen goed verkoopargument. Dat sommige hotels zelfs zo ver weg liggen dat taxi’s er amper naartoe willen rijden al helemaal niet. Een mooi voorbeeld is Playa del Carmen in Mexico. Volgens velen een sfeervolle plaats die je zou moeten verkiezen boven Cancun, waar de hotels de kustlijn domineren. Dat een redelijk deel van de hotels in Playa del Carmen buiten de plaats liggen (soms wel twintig kilometer of meer) dat wordt zelden duidelijk vermeld. Ach…wat maakt het ook uit voor een toerist die zich het liefste dagenlang op laat sluiten op een resort. Boek één of twee (veel te dure) excursies en je denkt dat je iets van het land gezien hebt.
ok en nu de positieve punten waarom je wel voor een all in zou kiezen?
Die staan in het artikel op Nu.nl waar ik naar verwijs in het begin van het artikel.