5 redenen voor bierliefhebbers om Tsjechië te bezoeken

Ben je een bierliefhebber en ben je nog op zoek naar een vakantiebestemming? Overweeg dan Tsjechië eens. Dit centraal-Europese land is niet alleen een geweldige en betaalbare vakantiebestemming, het is ook nog eens een ideale bestemming voor liefhebbers van bier. Wij hebben 5 redenen op een rijtje gezet waarom bierliefhebbers Tsjechië zouden moeten bezoeken.

Tsjechië is de bakermat van het pils

De meest gedronken biersoort ter wereld is pils. Deze biersoort vindt zijn oorsprong in de Tsjechische stad Pilsen. De lokale bierbrouwers hebben hun krachten in de negentiende eeuw gebundeld en de Beierse brouwmeester Josef Groll opdracht gegeven om een kwalitatief stabiel bier te ontwikkelen. Dat heeft in 1842 geleid tot het pilsener bier dat in korte tijd de wereld veroverd heeft.

Tsjechisch bier is gezond

Het grootste deel van de Tsjechische bieren heeft hop als ingrediënt. Deze hopbellen van de vrouwelijke versie van deze klimplant hebben een positief effect. Zo zitten er antioxidanten in (hoppolyfenolen) en zouden de alfa hopzuren een gunstig effect hebben op het vet- en glucosemetabolisme. Bier met hop drinken zou betekenen dat er minder ver opgeslagen wordt, waardoor je minder kans maakt op obesitas. Botafbraak zou minder voorkomen door de hopzuren humulon en lupulon. Nog meer positieve effecten van hop staan in dit artikel.
Wie deze feiten in ogenschouw neemt die zou kunnen zeggen dat Tsjechisch bier drinken daarom gezond is. Je reiskosten bij de ziektekostenverzekering declareren zal echter helaas weinig zin hebben.

Bier is enorm goedkoop in Tsjechië

Kun je je voorstellen dat je in Nederland een halve liter pils bestelt in een bar en vervolgens iets minder dan een euro af moet rekenen? Nee, toch? In Tsjechië is dit niet meer dan normaal. Gemiddeld betaal je zo’n 0,90 tot 1,25 euro voor een halve liter Pilsner Urquell of één van de andere Tsjechische bieren. Op sommige plekken betaal je wel wat meer, maar dat is eigenlijk vooral op supertoeristische plaatsen zoals het historisch centrum van Praag.

Leuke biergerelateerde uitstapjes

Natuurlijk wil je op vakantie lekker op pad om interessante dingen te zien of te doen. Naast kastelen, kerken, musea en andere bezienswaardigheden kun je in Tsjechië een aantal leuke biergerelateerde uitstapjes maken. Zo kun je in Pilsen de Pilsner Urquell brouwerij bezoeken, in České Budějovice kun je deelnemen aan een brouwerij tour bij de Budweiser Budvar brouwerij en in Žatec kun je het grootste hopmuseum ter wereld bezoeken. Een aanrader is zeker ook om één of meerdere microbrouwerijen in Tsjechië. Behalve alles te weten te komen over deze brouwerijen ontkom je er natuurlijk ook niet aan om verschillende bieren te proeven.

Je bent onder gelijkgestemden

Tsjechen zijn echte bierliefhebbers. Met een gemiddelde jaarconsumptie van meer dan 140 liter bier per persoon zijn Tsjechen de grootste bierdrinkers ter wereld. Daarnaast wordt bier volop gebruikt in verschillende Tsjechische gerechten. Ben je alleen op reis door Tsjechië en kom je in een bar terecht, dan zul je merken dat je onder het genot van een biertje al snel aan de praat raakt met andere bierdrinkers. Het delen van dezelfde passie verbroedert.Plaats een reactie