5 tips voor een vakantiehuis in Spanje

Is met de caravan naar Zeeland niets voor jou en ben je op zoek naar een vakantiewoning om af en toe de accu eens op te laden? Of wil je een pand kopen om te verhuren? In beide gevallen kan het kopen van een huis in Spanje een uitstekend idee zijn. Spanje is één van de meest populaire vakantielanden ter wereld en wij snappen wel waarom: heerlijk weer, vriendelijke mensen, prachtige stranden, lekker eten en genoeg cultuur. Wij geven je vijf tips om de aankoop van een vakantiewoning in Spanje tot een succes te maken.

1. Kies de juiste locatie

Het lijkt misschien een open deur, maar we kunnen het niet genoeg benadrukken: de locatie van je droomhuis onder de Spaanse sol is ontzettend belangrijk. Spanje is immens groot en de locatie van de woning bepaalt grotendeels de waarde ervan. Zaken die een rol spelen zijn de ligging ten opzichte van verbindingswegen, de werkgelegenheid in de regio, het algemene welvaartsniveau en de aanwezigheid van openbare voorzieningen. Ook zul je wat dieper in je buidel moeten tasten als je dicht bij de zee – of één van de vele natuurgebieden – wilt wonen.

Vanzelfsprekend is de locatie niet allesbepalend, zeker niet als je het huis aanschaft dan wel laat bouwen voor je eigen woongenot. Dan is het vooral essentieel waar jij belang aan hecht en waar je graag wilt wonen. Kies je voor de levendigheid van de grote stad, of wil je tot rust komen de bergen? Heb je graag siësta-houdende Spanjaarden om je heen, of mag er ook een vleugje Noord-Europese cultuur in de lucht hangen? Laat je van tevoren goed informeren, zodat je je helemaal gelukkig voelt in je nieuwe leefomgeving. Want als het goed is, zul je er héél veel tijd gaan doorbrengen.

2. Zoek een betrouwbare makelaar

De Spaanse vastgoedmarkt is niet gereglementeerd. In andere woorden: zo’n beetje elke Carlos kan ‘agente inmobiliario’ op zijn cv of LinkedIn-profiel zetten. Daardoor heb je bij voorbaat weinig garanties en is het soms best lastig om een goede makelaar te vinden.

Het is belangrijk dat de makelaar de streek goed kent en er bij voorkeur woont. Zo kan hij zich beter helpen in je zoektocht. En kan hij dus ook panden aanbieden die goed aansluiten op je wensen. Laat je dus deugdelijk informeren voordat je met een makelaar in de Méditerranée gaat. Gebruik onafhankelijke reviews, je netwerk en gezond verstand voordat je een overeenkomst aangaat.

3. Schakel een onafhankelijke advocaat in

Veilig een huis kopen op Ibiza doe je door tijdig een objectieve en deskundige advocaat, in het Spaans recht, in te schakelen. En het is minstens zo verstandig om zelf een advocaat te zoeken, want de advocaat die door de tegenpartij wordt voorgesteld, is niet volledig onafhankelijk.

De advocaat die jij nodig hebt, maakt zich sterk voor jou. Als een waakhond waakt hij voor jouw belangen en hij zal je met (juridische) raad en daad bijstaan tot het moment waarop je met je voetjes op tafel van je nieuwe casa kunt genieten. Hij controleert wie de eigenaar van de woning is, stelt het voorlopig koopcontract op en kan zelfs voor je onderhandelen over de prijs. Als je goed kiest, krijg je dus eigenlijk een advocaat en aankoopmakelaar in één!

4. Controleer wie de eigenaar is

We benoemden het bij punt drie al kort: het is belangrijk om goed te controleren of de verkoper ook daadwerkelijk het volledige eigenaarschap van de woning in handen heeft. Het is niet ongebruikelijk dat het onroerend goed het eigendom is van meerdere eigenaren. Zij zullen in dat geval allemaal toestemming moeten geven voor de verkoop van een woning, anders gaat de hele fiësta niet door.

Buiten dat is het slim om te checken of een woning onderdeel is van een comunidad de propietarios. Dat is de Spaanse tegenhanger van de Vereniging van Eigenaren. De leden daarvan hebben in Spanje nogal wat macht. Je doet er dus goed aan om, voordat je een woning koopt, uitvoerig te controleren hoe dit is geregeld.

5. Houd rekening met extra kosten

Staat er in Nederland k.k. achter de vraagprijs, dan weet iedereen dat er nog een procentje of zes bovenop de prijs komt. In Spanje is dat percentage nog wel wat hoger. Want daar moet je rekening houden met zaken als registratierechten, juridische kosten, administratieve kosten et cetera. De percentages zijn niet in het hele land gelijk, maar ga veiligheidshalve toch maar uit van twaalf tot vijftien procent bovenop de aankoopprijs.



Plaats een reactie