Het afgelopen etmaal heb ik meerdere keren het bericht op internet gezien dat een kwart van de vakantiegangers tijdens een vakantie in het ziekenhuis of bij de dokter belandt. Een onderzoek dat gedaan zou zijn door ANWB Reisverzekering in samenwerking met Multiscope. Ik zet meteen vraagtekens bij zo’n bericht. Niet alleen omdat het vooral bedoeld is om reisverzekeringen van de ANWB te verkopen, vooral vanwege de inhoud van het bericht. Een kwart van de toeristen die in het ziekenhuis of bij de dokter belandt tijdens een vakantie? Ik geloof er helemaal niets van!
Als de cijfers die genoemd worden in het persbericht zouden kloppen dan zou zeker enkele procenten van de Nederlandse bevolking zware financiële problemen moeten hebben door een ongeval of ziekte op vakantie. Wie kan immers een schadepost van duizenden euro’s zomaar eventjes opvangen? Zeker als je uitgaat van de gedachte dat onverzekerde mensen vaker voor zullen komen onder mensen die een reisverzekering vanwege de kosten achterwege zullen laten. In het persbericht spreekt de ANWB van een gemiddelde ziekenhuisopname in de Verenigde Staten die 7588 euro bedraagt en een behandeling van een gebroken been die met 10.000 euro daar ruim 12 keer zoveel kost dan in Nederland. Naar het ziekenhuis in Turkije? Als vakantieganger kom je vooral in een privékliniek terecht. Kosten hiervan kunnen volgens het onderzoek oplopen tot maar liefst 15.000 euro.
Allemaal bedragen getallen waar vakantiegangers flink van kunnen schrikken. Dat wordt nog eventjes aangesterkt door beweringen dat 60 procent van de vakantiegangers zich zorgen maakt na een pechgeval en dat slechts 7 procent zich afvraagt of zijn of haar reisverzekering voldoende dekkend is in het geval dat je met schade te maken krijgt op vakantie.
Mocht het onderzoek van de ANWB kloppen dan zouden juist de reisverzekeraars met het zweet in hun bilnaad moeten hopen dat mensen vooral geen reisverzekering afsluiten. Stel je voor dat inderdaad iedereen een goede reisverzekering afsluit en een kwart van de toeristen medische kosten moet moet maken in het buitenland. Er van uitgaande dat er per polis gemiddeld twee mensen verzekerd zijn, dan zou dat betekenen dat in de helft van alle vakanties er onvoorziene medische kosten gemaakt worden. Stel je voor dat er gemiddeld een schadebedrag is van honderden of zelfs duizenden euro’s…. binnen een paar weken zou er geen verzekeringsmaatschappij meer bestaan als deze kosten door de reisverzekering gedekt zouden moeten worden.
Reisagenten zouden mensen moeten smeken om hun product alsjeblieft niet te kopen. Bestaande contracten van doorlopende reisverzekeringen zouden per direct door de verzekeraars massaal opgezegd moeten worden. Polissen zouden zoveel bepalingen moeten hebben dat je bij wijze van spreke alleen nog maar gedekt bent door de verzekering voor de eerste vijfhonderd meter die je buiten je voordeur zet. Daarna worden de risico’s voor de verzekeraars ondraaglijk groot.
Als je de onderzoeksresultaten bekijkt dan blijkt het verhaal heel anders in elkaar te steken. Dan blijkt dat voor 24% van de ondervraagden geldt dat hij/zij of zijn/haar partner ooit weleens tijdens een vakantie/reis te maken heeft gehad met een ziekenhuisopname of doktersbezoek. De vraag is dus of iemand op tientallen vakanties (stedentrips en korte vakanties meegerekend) weleens te maken heeft gehad met een ziekenhuisopname of doktersbezoek. Dat is al een heel anders verhaal en dat zet de cijfers in een heel ander perspectief. De kop “Kwart vakantiegangers belandt tijdens vakantie in ziekenhuis of bij dokter” suggereert heel iets anders.
Foei, ANWB Reisverzekering, voor het verspreiden van zulke berichten. Foei voor het proberen om op basis van angst je eigen producten te verkopen. Jullie hebben helemaal gelijk dat een goede reisverzekering essentieel is als je op reis gaat omdat je anders onnodige financiële risico’s loopt. De manier echter waarop er geprobeerd wordt mensen daarvan te overtuigen vind ik verwerpelijk.