Arenberg in Leuven

De familie Arenberg speelt een belangrijke rol in de geschiedenis van Leuven. De bijzondere band tussen de  stad Leuven en de familie Arenberg wordt momenteel gevierd met een festival en prachtige exposities in de bibliotheek van Leuven en het M-museum. De exposities zijn te zien tot en met de derde week van januari, maar het kasteel van Arenberg waar tegenwoordig een faculteit van de universiteit van Leuven is gevestigd is ieder weekend geopend voor gegidste rondleidingen.

M-museum
De expositie “macht en schoonheid – de Arenbergs” in het M-Museum staat in het teken van de mooie dingen die de familie in de loop der eeuwen om zich heen wist te verzamelen. Veel van de kunststukken zijn in de loop der eeuwen in handen geweest van de familie of zijn dat nog steeds. De huidige hertog van Arenberg heeft er persoonlijk voor gezorgd dat de stukken uit de collectie van verschillende grote musea ter wereld uitgeleend werden voor deze tentoonstelling. Tot de topstukken van de collectie behoren schilderijen van Rubens, Jordaens, Dürer en Veronse. Andere bijzonderheden die je tijdens de expositie gaat tegenkomen is een handgeschreven partituur van Vivaldi, een indrukwekkende bedsprei, een collectie toneelkostuums uit de achttiende eeuw en verschillende oude boeken.

Universiteitsbibliotheek KU Leuven
In de stadsbibliotheek is de tentoonstelling “Adellijk Wonen” te zien. De tentoonstelling krijgt als titel mee, Adelijk Wonen. Het kasteel van Heverlee, van Croÿ tot Arendonk. In de stadsbibliotheek krijg je een goed beeld van de verschillende bezittingen van de familie Arenberg door de eeuwen heen en hoe het kasteel van Arenberg zich in de loopt der eeuwen ontwikkeld heeft. Er worden enkele boekwerken getoond waarin de verschillende bezittingen van de familie Arenberg worden afgebeeld. Voor een aantal van deze unieke boeken is het de eerste keer dat ze aan het publiek getoond worden. Ondanks zijn geringe vorm is een manuscript van Petrus Angeli uit 1582 gemaakt in de abdij van Heverlee één van de topstukken uit de collectie.

Naast de tentoonstellingen “Adelijk Wonen. Het kasteel van Heverlee, van Croÿ tot Arendonk” en “macht en schoonheid – de Arenbergs” zijn er de komende maanden tal van activiteiten te vinden in en rondom Leuven die in het teken staan van de relatie tussen de stad en de Arenbergs.

Het volledige programma van het Arenbergfestival is terug te vinden op de website.Plaats een reactie