Bastogne

De Ardennen hebben veel te bieden voor toeristen. De mooie heuvellandschappen die zich uitstekend lenen voor sportieve activiteiten, de kleine riviertjes en prachtige plaatsen. Een Vakantie in deze regio is dus zeker een optie waarbij je zonder al te veel moeite een leuk variërend en druk programma kan hebben voor een periode van enkele weken. Naast de sportieve uitstapjes zijn er dus ook plaatsen die de moeite van een bezoek waard zijn. Eén van die plaatsen  is Bastogne.  We kennen allemaal wel de gelijknamige koeken uit de supermarkt. Deze koek is niet afkomstig uit de plaats, maar er wel naar vernoemd vanwege de geschiedenis van Bastogne en de omgeving van de plaats. Het was naam die het beste bij het koekje paste.

Wielrennen
Bastogne is ook bekend als doorkomstplaats van de grootste wielerklassieker uit de Ardennen, ‘Luik Bastenaken Luik’. Bastenaken is dan dus ook de Nederlandse naam van Bastogne. Naast dat er ieder jaar een grote wielerklassieker plaats vindt in deze regio is het natuurlijk ook voor amateurwielrenners een uitdagende omgeving.

Ardennenoffensief
Bastogne is ook een belangrijke strategische plaats geweest ten tijde van het Ardennenoffensief. In december 1944 was het hier dat de slag om Bastenaken plaats vond. Dit was één van de laatste aanvalleb van de Duitse zijde aan het westfront. Halverwege december begon het Ardennenoffensief en het was pas eind januari dat er een einde kwam aan deze aanval. Tienduizenden soldaten van zowel geallieerde als Duitse zijde vonden hier hun dood. De slag om Bastenaken duurde een week. Wil je wat meer verdiepen over het Ardennenoffensief, dan kun je in Bastogne het ‘Bastogne Historical Center’ bezoeken. Hier wordt ruim aandacht geschonken aan deze slag die zich afspeelde in een grot deel van de Ardennen.

Een bezoek aan Bastogne is zeker de moeite waard tijdens een verblijf in de Ardennen.Plaats een reactie