Belgische bieren voor beginners

Een land dicht bij huis heeft zo zijn voordelen. Je kunt er vaak voor kiezen om het land in 1 of 2 dagen te bezoeken en tijdens dat verblijf hele gerichte activiteiten ondernemen. Eigenlijk hetzelfde als een bezoek ergens in Nederland. Wat dat betreft is België een heel interessant land. Het ligt heel dicht bij en in een groot deel van het land kom je met Nederlands prima uit de voeten. Het land van de wafels, de chocolade, de Bourgondische keuken en natuurlijk de wereldbefaamde Belgische bieren. Bier is hier volksdrank nummer één en voor iedere persoon is wel een type bier dat lekker gevonden wordt.

Brouwerijen
België overweldigend veel soorten bier, van trappisten tot pils. Van voorjaarsbieren tot winterbieren en alles wat ertussenin zit. Deze bieren worden natuurlijk ook gebrouwen en vele brouwerijen openen hun  deuren ook voor bezoekers en laten je graag zien hoe de bieren gebrouwen worden en natuurlijk mag je ze ook proeven. Je zou bijvoorbeeld wanneer je in Antwerpen prima een bezoek kunnen brengen aan de brouwerij waar het ‘Bolleke’ gebrouwen wordt. Eigenlijk is een Bolleke het glas van het Antwerpse bier ‘De Koninck’. Een amberrood bier dat wel verwant is aan andere Belgische bieren zoals Rodenbach en het ook in Nederland bekende Palm. Verwant betekent natuurlijk niet dat ze hetzelfde smaken.

Trappist
Ook kun je ervoor kiezen om naar een klooster te gaan waar men trappisten maakt. In het West Vlaamse Westvleteren ligt het gelijknamige klooster waar men de beroemd trappist ‘Westvleteren 12’ maakt. Volgens vele bierkenners het beste bier ter wereld. Deze donkere trappist heeft zeer ronde en volle smaak. Waar bij sommige donkere bieren de bitterheid meer doorkomt heeft dit topproduct alleen maar positief smaaktoetsen. Het bemachtigen van dit bier is echter moeilijk, want het wordt niet verkocht in winkels. Je kunt een bak reserveren via de website van het klooster en alleen dan kun je het goddelijke bier bemachtigen.  Er is tegenover het klooster wel een café waar West Vleeteren geschonken wordt, maar verder is het moeilijk dit topbier tegen te komen. Een bezoek aan België kan dus ook een bijkomstigheid zijn om je favoriete bier te bemachtigen.

Speciaalbieren
In een artikel over Belgische bieren kun je wel een uren leesvoer stoppen. Er is zoveel keus en ieder bier is anders. Zo heb Kwak in het speciale glas, een klassieke maar altijd lekkere Duvel, Straffe hendrik, diverse soorten kriek die het vaak goed doen bij de dames en nog ontelbaar meer soorten bier. België is ongetwijfeld het walhalla voor de bierliefhebber.Plaats een reactie