De laatste tijd zijn we al wandelend mooie stukjes van Noord-Brabant aan het ontdekken. Zo liepen we vorige week zondag nogmaals de Smokkelroute waarbij we illegaal een stukje door België gelopen hebben en bezochten we twee dagen later het Nationaal Park De Groote Peel om kennis te maken met het grotendeels afgegraven veengebied dat nu een belangrijke kraamkamer voor verschillende vogelsoorten is. Gisteren zochten we het weer iets dichter bij huis. We hebben een wandeling van ongeveer zes kilometer gemaakt door natuurgebied de Pannenhoef.
Dit ongeveer zeven vierkante meter tellende gebied ligt op slechts twintig autominuten vanaf ons stulpje in Roosendaal. Parkeren doen we bij parkeerplaats de Ganger. Gezien de drukte in de natuur de afgelopen weken vroegen we ons af of er wel voldoende parkeerplek zou zijn. Gelukkig heeft het matige weer tijden deze paaszondag het positieve effect dat niet iedereen naar buiten gaat. Het parkeerterrein is voor iets meer dan de helft bezet. Bij de parking staat een informatiebord waarop de blauwe wandelroute aangegeven staat. Dit is de langste uitgestippelde wandelroute die je op de Pannenhoef kunt maken. Omdat we onze puberdochter bij ons hebben, vinden we zes kilometer wandelen wel voldoende voor vandaag. Vanaf de parkeerplaats is het ongeveer driehonderd meter lopen totdat je bij de blauwe wandelroute aangekomen bent.
De route staat aangegeven door middel van blauwe pijltjes op houten paaltjes. De route gaat rechtsom. Het eerste stuk bestaat vooruit uit een boswandeling. Na een kort stukje lopen komen we aan bij een enorme boom, die daar gezien zijn omvang al heel wat jaartjes moet staan. Ik vraag me af hoe die eruit ziet als er eenmaal blad aan zit. Aan de rechterhand zien we in de verte het Groot Geertven liggen. De afstand tot het ven is vrij groot. Op het moment dat we bij buitenlokaal De Zwarte Schuur lopen, bijna halverwege de blauwe wandelroute, vragen we ons af waarom we de auto ingestapt zijn om hier te gaan wandelen. Het Rucphense Bos en de Rucphense Heide liggen bij ons om de hoek en zijn niet minder interessant dan deze route.
Net daarna wordt het ineens beter: na De Zwarte Schuur staat er een kudde schapen in het landschap, met een onder hen een aantal lammetjes. Dat maakt een mens alweer wat gelukkiger. Het landschap begint vanaf hier ook wat te veranderen: minder bos en meer open stukken. De diversiteit neemt toe. Niet veel verderop komen bij de vogeluitkijkpost van De Flesch aan. Van hieruit spotten we een aantal verschillende vogels. Een vogel die we eerder op ons pad al luid en duidelijk gehoord hadden was de groene specht. Zeker tijdens een vrij rustiger middag als deze kun je zijn geklop op de bomen goed horen.
Het laatste deel van de blauwe route bracht ons door een gebied met wat meer waterstroompjes. Soms moet je een bruggetje over om het wandelpad te kunnen vervolgen. Voor ons chihuahua best spannend, want de spleten tussen de brugdelen zijn groter dan zijn pootjes. Al me tal maakt de tweede helft van de wandeling veel goed. Deze wandelroute blijkt uiteindelijk diverser dan hij in eerste instantie leek. Een volgende keer willen we de oranje en de groene route een keer doen. Dat zal zijn op het moment dat de natuur wat meer in bloei staat, om te kijken hoe de Pannenhoef er dan uit ziet.
Praktische informatie
Parkeren hebben we gedaan op parkeerplaats de Ganger. Parkeren is gratis. De wandeling heeft inclusief het stukje tussen de blauwe route en de parking een lengte van iets meer dan zes kilometer. Wij hebben op ons gemak gewandeld en er bijna anderhalf uur over gedaan. Onderweg hebben we verschillende bankjes gezien waar je even van het uitzicht kunt genieten. Het koele grijze weer heeft ons daar dit keer van weerhouden. Horeca kom je onderweg niet tegen.