De 15 populairste kathedralen en basilieken van Spanje

Vele Spaanse basilieken en kathedralen zijn symbolen van hun respectievelijke steden geworden. Behalve dat ze een gebedshuis zijn, hebben ze een enorme architectonische en culturele aantrekkingskracht. En veel ervan zijn zelfs door UNESCO tot werelderfgoed verklaard.

Maar welke zijn het populairst in Spanje? Musement heeft een studie uitgevoerd om daarachter te komen. Het boekingsplatform voor activiteiten wereldwijd heeft meer dan 200 kathedralen en basilieken in het hele land geanalyseerd en vervolgens een ranglijst* opgesteld met de 15 populairste op basis van het aantal Google reviews.

Sagrada Família (Barcelona), 201.973 reviews

Met meer dan 201.000 reviews voert de Sagrada Família de Musement ranglijst aan. De spectaculaire basiliek, die al meer dan 140 jaar in aanbouw is, is een van de symbolen van Barcelona geworden en zal na voltooiing de hoogste kerk ter wereld zijn. De briljante architect Antoni Gaudí liet zich inspireren de natuur om het emblematische “woud” van zuilen binnenin te creëren. Ook de kleurrijke gebrandschilderde ramen en het fantastische uitzicht over Barcelona vanaf de torens verbazen iedereen die de kerk bezoekt.

Kathedraal van Santiago de Compostella, 64.198 reviews

De kathedraal van Santiago de Compostella is het meest opmerkelijke werk van romaanse kunst in Spanje en het eindpunt van de Camino de Santiago, een van de belangrijkste pelgrimsroutes van Europa. De Pórtico de la Gloria, van Maestro Mateo, is een van de hoogtepunten van het interieur. Na een lange restauratie tussen 2008 en 2018 heeft dit meesterwerk van middeleeuwse kunst al zijn pracht en praal teruggekregen. De Heilige Deur, die dateert uit de 16e eeuw en alleen tijdens de Heilige Jaren opengaat, en de Botafumeiro, het enorme wierookvat van de kathedraal, zijn ook indrukwekkend.

Kathedraal van Barcelona, 58.297 reviews

De Kathedraal van Santa Cruz en Santa Eulalia is uitgeroepen tot Goed van Cultureel Belang en een Nationaal Historisch-Artistiek Monument en ligt in de Gotische wijk van Barcelona. De bouw van de tempel werd voltooid in de 15e eeuw en het is een uitstekend voorbeeld van Catalaanse gotische architectuur. Binnen kunnen bezoekers, naast de prachtige glas-in-loodramen, talrijke altaarstukken en gotische schilderijen bewonderen van kunstenaars als Gabriel Alemany en Bartolomé Bermejo. Het klooster en het uitzicht vanaf de terrassen zijn ook prachtig.

Kathedraal van Sevilla, 42.062 reviews

Samen met het Real Alcázar en het Archivo de Indias werd de kathedraal van Sevilla in 1987 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed. Met zijn vijf schepen is het de grootste gotische kathedraal ter wereld. De beroemde klokkentoren, de Giralda, heeft de klassieke structuur van de almohadische minaretten en is met zijn 104 meter een van de meest emblematische monumenten van de skyline van de stad. Dankzij het rijke artistieke erfgoed, waaronder werken van Murillo, Zurbarán en Goya, wordt het beschouwd als een van de beste kunstgalerijen van Spanje.

Kathedraal van Mallorca, 40.062 reviews

Dit juweel van mediterrane gotiek, in de oude wijk van Palma de Mallorca, is een van de hoogste kathedralen van Europa; het centrale schip is zo’n 44 meter hoog. De meest bijzondere momenten om het te bezoeken zijn op 2 februari en 11 november. Op deze dagen, en voor slechts een paar minuten, is het namelijk mogelijk om een unieke lichtshow, aangeboden door de roosvensters van La Seu, te zien. Bij zonsopkomst projecteert het zonlicht door de 1116 stukken glas van het grote roosvenster een prachtige reflectie onder het kleine roosvenster op de tegenoverliggende gevel.

Basiliek van Montserrat, 39.964 reviews

Het klooster en de basiliek van Montserrat liggen in de spectaculaire omgeving van het natuurpark Montserrat, beroemd om zijn abrupte rotsformaties. Elk jaar komen duizenden mensen naar dit heiligdom om de Maagd van Montserrat te vereren. Zij is de huidige beschermheilige van Catalonië, beter bekend als de “Moreneta” vanwege de donkere kleur van haar gezicht en handen. Er is ook een museum met werken van onder andere Ramon Casas, Picasso en Dalí.

Kathedraal-Basiliek van Nuestra Señora del Pilar (Zaragoza), 32.909 reviews

De Basiliek van Nuestra Señora del Pilar is een van de twee kathedralen in Zaragoza. Er wordt gezegd dat dit juweel van barokke kunst is gebouwd rond de zuil (de pilaar) waarop de Maagd leunde toen zij verscheen aan de apostel Jakobus aan de oever van de rivier de Ebro. Uit artistiek oogpunt zijn de twee grote door Goya geschilderde fresco’s in de koepels van de Coreto en het Regina Martyrum, het hoogaltaarstuk en het koor het vermelden waard. Bezoekers kunnen ook de lift nemen naar het uitkijkpunt in de toren van San Francisco de Borja en genieten van een 360 graden uitzicht over Zaragoza.

Basiliek van Santa Maria del Mar (Barcelona), 32.099 reviews

De Basiliek van Santa Maria del Mar, ontworpen door architect Berenguer de Montagut in de 14e eeuw, was de tempel van reders en kooplieden. Vandaag de dag wordt het beschouwd als een van de mooiste voorbeelden van Catalaanse gotische architectuur. De drie schepen en 33 kapellen bevinden zich op bijna hetzelfde niveau, waardoor de indruk van ruimte en uitgestrektheid wordt geaccentueerd. De museumruimte van de tribunes, het grote roosvenster, de gebrandschilderde ramen van het Laatste Oordeel, het Pinksterfeest en het Heilig Avondmaal, en de indrukwekkende sluitstenen in het centrale schip zijn slechts enkele van de artistieke werken die deze basiliek tot een must-see in Barcelona maken.

Kathedraal van León, 28.087 reviews

De kathedraal van Santa María de Regla de León heeft een Franse gotische stijl. Een van de hoogtepunten is de enorme collectie gebrandschilderde ramen die voornamelijk tussen de 13e en 16e eeuw zijn gemaakt en een oppervlakte van 1765 vierkante meter beslaan. Het feit dat de muren tot een minimum zijn teruggebracht en vervangen door glas-in-lood is een van de meest waardevolle kenmerken. De lichtgevende kathedraal, die vreemd genoeg het eerste nationale monument van Spanje was, is zonder twijfel een onmisbare halte voor pelgrims op de Franse route.

Kathedraal van Burgos, 26.105 reviews

De kathedraal van Burgos, in 1984 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed, werd in de 13e eeuw gebouwd in Franse gotische stijl, hoewel hij in latere eeuwen talrijke wijzigingen onderging. Aan weerszijden van de hoofdgevel, geïnspireerd op de kathedralen van Parijs en Reims, staan twee torens met opengewerkte spitsen, die un een onmisbaar deel uitmaken van de skyline van de stad. Het interieur herbergt talrijke artistieke schatten, zoals de buitengewone altaarstukken in de Kapel der Konstabels, de gotisch-platereske koepel en de Vlaamse triptieken in de Kapittelzaal.

Kathedraal van Toledo, 25.454 reviews

Samengesteld uit vijf beuken en ondersteund door 88 zuilen en 72 gewelven, begon de bouw van de Catedral Primada de Toledo in 1126. De sacristie is een ware kunstgalerij, want naast het grandioze fresco op het gewelf, geschilderd door Lucas Jordán, zijn er schilderijen van uitstekende schilders als El Greco, Caravaggio en Goya. De portretten van de eerste aartsbisschoppen van Toledo en het vergulde plafond van de kapittelzaal, evenals het meesterwerk van de beeldhouwer Narciso Tomé, bekend als de Transparante, zijn slechts enkele van de vele verrassingen die in deze fantastische tempel verborgen liggen.

Kathedraal van Granada, 23.719 reviews

De kathedraal van Granada is een van de meesterwerken van de Spaanse renaissance, hoewel de hoofdgevel, ontworpen door Alonso Cano, een gotische structuur heeft. De prachtige koepel en gebrandschilderde ramen van de hoofdkapel zijn een wonder, evenals de altaren van het hoofdtransept, waar schilderijen van Pedro Atanasio Bocanegra en Juan de Sevilla hangen. Aan de kathedraal vast zit de Koninklijke Kapel, waarin het graf van de katholieke vorsten is ondergebracht.

Kathedraal van Málaga, 23.176 reviews

Net als de kathedraal van Granada is ook de Santa Iglesia Catedral Basílica de la Encarnación de Málaga een juweel van de Spaanse renaissance, hoewel door de verschillende bouwfasen gotische en barokke kenmerken in de structuur te zien zijn. Naast het door Pedro de Mena gebouwde koor en de schatkamer van de kathedraal kunnen bezoekers de daken van de kathedraal bezichtigen. Na het beklimmen van meer dan 200 treden is het mogelijk om vanaf bijna 50 meter hoogte het prachtige uitzicht over de stad te aanschouwen.

Kathedraal van Valencia, 20.526 reviews

Net als veel andere kerken bevat de kathedraal van Valencia elementen van verschillende architectonische stromingen, hoewel de gotiek overheerst. Een van de hoogtepunten van deze kathedraal is de Kapel van de Heilige Kelk, die de relikwie van de Heilige Kelk herbergt. Volgens de traditie was dit de beker die Jezus gebruikte bij het Laatste Avondmaal. Een andere grote attractie van de kathedraal zijn de renaissance fresco’s in de hoofdkapel, evenals de klokkentoren, bekend als de Miguelete, die een van de meest emblematische symbolen van Valencia is geworden.

Almudena kathedraal (Madrid), 20.128 reviews

Met meer dan 20.000 reviews sluit de Almudena kathedraal de Musement ranglijst af. Deze ligt in het oude Madrid en de voorgevel staat recht tegenover het Koninklijk Paleis. De buitenkant is neoklassiek, terwijl het interieur neogotisch is. De Sala Capitular en de Sacristía Mayor, versierd met prachtige mozaïeken, zijn twee van de meest opvallende zalen. Ook de crypte en het uitzicht vanuit de koepel zijn niet te missen.


*Methodologie: Voor dit onderzoek kwamen meer dan 200 kerken (basilieken en kathedralen) in Spanje in aanmerking. Vervolgens werd voor elk van hen het aantal reviews op Google geanalyseerd. De kathedralen en basilieken met het hoogste aantal reviews werden als het populairst beschouwd. Gegevens verzameld in maart 2023.