De grotten van Han

Tijdens een bezoek aan de Ardennen hoef je je nooit te vervelen. In deze regio is meer dan voldoende vertier. Of het nou op sportief vlak door een mooie wandelroute te doen en er eens met de fiets te trekken of op cultureel vlak; er is genoeg te doen hier.
Een bezienswaardigheid dat zeker de moeite van een bezoek waard is, zijn de grotten van Han.

Het ontstaan
Door de Ardennen stromen meerdere riviertjes, zo ook de ‘Lesse’. Deze rivier heeft alles te maken met het ontstaan van de grotten. De Boineheuvel bestaat voor een groot gedeelte uit kalksteen. In een periode van duizenden jaren heeft de rivier de ‘Lesse’ zich een weg gebaand door het poreuze gesteente van deze berg. Uiteindelijk resulteert dit in een enorm grottencomplex . Niet alleen de grootste van de Ardennen, maar ook één van de grootse van Europa.

Stalactieten
Een bezoek aan de grotten is zeker een leuke uitstap. Houdt er wel rekening mee dat de temperatuur in het complex 13 graden is. Dus ook tijdens een zomerse dag toch maar even een dikke trui of een jas meenemen wanneer je de grotten wilt betreden.
Het complex bestaat uit kalksteen, een locatie waar veel fossielen zitten en regelmatig objecten uit de prehistorie worden gevonden. Wat vooral kenmerkend is v oor een druipsteengrot zijn natuurlijk de stalactieten en de stalagmieten. Dit zijn kalkafzettingen aan de onderzijde en bovenzijde van een kalksteengrot. De stalactieten hangen en de stalagmieten staan. Een grote stalagmiet wordt ook wel een Minaret genoemd.

Combineren
De grotten van Han zijn zeker een bezoekje waard en je zult dan ook je ogen uitkijken, maar uiteindelijk liggen de Grotten ook nog gewoon in de Ardennen. Buiten de grotten is het dus ook goed vertoeven. Als je er dan toch bent is ook aan te raden om Han te bezoeken en bijvoorbeeld een terrasje aan te doen. Ook de bosrijke omgeving is zeker interessant.
Maak er dus een leek dagje in dit deel van de Ardennen van.Plaats een reactie