De Hoge Venen

België is opgedeeld in een aantal gewesten. Zo is er het Vlaams gewest, het Waals gewest en het Brussels hoofdstedelijk gewest. Al deze gewesten hebben hun eigen regering. Het komt er eigenlijk op neer dat er wordt gekeken naar de taal die er gesproken wordt. Daarbij wordt er alleen in het Brussels Hoofdstedelijk gewest zowel Frans als Vlaams gepraat. Er is echter ook nog een gedeelte in België waar men Duits spreekt. Het is een relatief kleine groep, maar ook deze regio wordt vertegenwoordigd door zijn eigen parlement.  Dit zijn de Zogeheten Oost Kantons. In dit Duitstalige gedeelte vind je ook de ‘Hoge Venen’, gesitueerd aan de Duitse grens en onderdeel uitmakend van de Ardennen.

Veengrond
Zoals de naam al doet vermoeden bestaat dit deel van de Ardennen voor al uit hoogveen, een veensoort dat is ontstaan onder de invloed van regenwater. Naast regenwater bestaat een groot deel van deze grond uit veenmos. Dit veenmos houdt het kan tot factor 90% van zijn volume vasthouden in regenwater. Echte kenmerkende veengebieden dus, met een moerasachtige omgeving.

Bergen
De Hoge Venen zijn vooral bekend om zijn hoge ligging en bijzondere Flora en Fauna. Niet alleen zijn de Hoge Venen het hoogste punt van de Ardennen; ook ligt hier het hoogste punt van België. Het signaal van Botrange ligt op 692 meter boven NAP. Dat betekent dus dat dit officieel een laaggebergte is met toppen boven de 500 meter.

Flora en Fauna
Net als op veel plekken in de Ardennen kom je in de Hoge Venen bijzondere flora en fauna tegen. De veengronden zijn vrij zuur waardoor je een specifieke flora krijgt, zoals veenmossen, zonnedauw, veenbessen, maar ook vind je hier orchideeën en nog veel meer specifieke begroeiing.
Wat betreft de fauna is er een kans aanwezig om hier een lynx te spotten, maar ook edelherten, wilde zwijnen en korhoenders zijn dieren die je hier met regelmaat ziet. In 2010 is er zelfs nog een wolf vastgelegd op camera bij een studie naar lynxen. Dus ook dit roofdier doet hier langzaam weer zijn intrede.

De Hoge Venen zijn misschien wel het mooiste plekje van de Ardennen. Zeker wandelaars en fietsers zullen hier echt kunnen genieten. Een heel mooie bestemming relatief dicht bij huis.Plaats een reactie