De Praagse lente

De hoofdstad van Tsjechië heeft een bewogen geschiedenis achter de rug. Het is eigenlijk pas sinds begin jaren negentig van de vorige eeuw dat Praag in een wat rustiger vaarwater is beland.  Ooit begon deze stad als een Keltische Nederzetting en in de loop van de geschiedenis is de stad nog vaak gewisseld overheersers. Germanen, Macromannen en Slaven waren de overheersers uit de vroege geschiedenis. In de vorige eeuw waren het nog de Duitsers en de Russen die het hier voor het zeggen hadden. Vooral dat van de Russen is bij velen onder ons nog wel bekend. In 1968 was er van januari tot diep in augustus een periode dat de inwoners meer vrijheden genoten. Deze Periode werd bekend als ‘de Praagse lente’.

Lentes
Het is precies een seizoen waarin wel meerdere opstanden plaats vinden. Zo waren er recent nog revoluties in vele Arabische landen die ook hun oorsprong hadden in het voorjaar. In het toenmalige  Tsjecho-Slowakije besloot de communistische partij een meer gematigder koers te varen. Dit was een periode waarin de bevolking zich meer vrijheden kon veroorloven. Uiteindelijk werd hier door het Warchau-pact en de USSR een einde aan gemaakt op 20 augustus 1968, toen zij de hoofdstad binnenvielen en een einde maakten aan de verworven vrijheden.

Toch vrij
Het was uiteindelijk de politiek van Gorbatsjov met Glastnost en Perestrojcka die begin jaren 90 bijdroeg aan de definitieve vrijheid van Praag en het land. Oude dissidenten van de lente en natuurlijk jong bloed namen het heft weer in handen en vrijheid was een feit. Dit was de tweede Praagse lente.

De Praagse lentes nu
In de periode van de jaren negentig tot nu is Praag getransformeerd van een typische Oost-Europese stad tot een westerse metropool. Het stad een stad van vrijheid geworden en er is eigenlijk geen betere periode om die vrijheid te proeven dan in de lente, wanneer het weer aangenaam is, terrasjes weer open zijn en het nog niet zo druk is als in de zomer. De stad heeft toeristen veel te bieden. Een rijke geschiedenis tot een eigenzinnige hedendaagse cultuur.



Plaats een reactie