Roadtrip voor filmfans: deze vijf filmlocaties zijn perfect voor een autovakantie

Strandvakanties zijn niet voor iedereen weggelegd. Sommigen zien in hun (auto)vakantie de perfecte kans om ook andere hobby’s te beoefenen, zoals het bezoeken van iconische plekken. Ben jij gek op films en series? Breng dan zeker met je auto een bezoek aan deze vijf steden en regio’s vol filmlocaties. PETRONAS noemt vijf bekende filmlocaties die perfect zijn voor een roadtrip.

1. Brugge, België
Wie in Brugge vraagt wat het mooiste museum van de stad is, krijgt te horen dat de stad het museum ís. Het is misschien wel de mooiste stad in België. Dat vonden de makers van In Bruges waarschijnlijk ook. De film met Colin Farrell viert de schoonheid van deze stad, en de aantrekkingskracht die hij heeft op buitenlanders. De volledige binnenstad is dan ook erkend als UNESCO Werelderfgoed, met hoogtepunten als de Onze-Lieve-Vrouwekerk en het Prinselijk Begijnhof.

2. Sicilië, Italië
Is je reisgenoot niet per se een filmfanaat? Grote kans dat je diegene toch overhaalt om mee naar Sicilië te vliegen en er een auto te huren. Kom voor het eten, de pittoreske stadjes en de landschappen, en blijf hangen voor de filmsets. Alle drie de delen van The Godfather zijn deels in Sicilië opgenomen, maar ook de crews van Ocean’s Twelve en Star Wars III: Revenge of the Sith reisden af naar het Italiaanse eiland. Iets recenter werd hier het tweede seizoen van The White Lotus opgenomen: al hopen we dat je een iets minder turbulente vakantie tegemoet gaat dan de bezoekers van het resort in Taormina.

3. Dubrovnik, Kroatië
Échte Game of Thrones-fans wisten al dat deze Kroatische havenstad in het rijtje zou staan. GoT-producers kozen de prachtige decors aan de Adriatische kust om de stad King’s Landing uit R.R. Martin’s verhalen tot leven te wekken. Je moet wel een beetje je fantasie gebruiken. De computer maakte sommige filmsets haast onherkenbaar. Maar dat maakt de speurtocht misschien extra leuk. Ben je GoT-fan maar heb je liever de Spaanse zon dan de Kroatische? Misschien is Sevilla dan iets voor jou. In het Koninklijk paleis vind je de watertuinen van Dorne en in de ruïnes van het Italica amfitheater herken je de befaamde Dragon Pit uit Kings Landing.

4. Londen, Verenigd Koninkrijk
Is links rijden voor jou geen probleem en ben je bestand tegen de drukte van een miljoenenstad? In Londen combineer je jouw liefde voor witte doek met alle andere dingen die de hoofdstad van Engeland te bieden heeft. Harry Potter bezocht door de jaren heen zo’n beetje heel Londen, maar ook Bridget Jones’ appartement (Borough Market) en James Bond (o.a. 10 Trinity Square) deden London aan. Verder kunnen de romantische comedy-lovers hun hart hier ook ophalen in de wijk Notting Hill (gelijknamige aan de rom-com kaskraker) en voor de filmlocaties van Love Actually.

5. Parijs, Frankrijk
Parijs is niet alleen de stad van de liefde. Het is ook de stad van de romantische, dromerige en nostalgische films. Drie relatief recente voorbeelden springen eruit. In het noorden van de stad vind je ten minste zes locaties die je uit Amelie (2001) zou kunnen kennen. Het treinstation ‘Gare Montparnasse’ herken je als je de film Hugo (2011) gezien hebt. Uit datzelfde jaar komt ook Midnight in Paris met Owen Wilson. Dat is misschien wel de leukste wandeling, want van deze film vind je letterlijk tientallen draailocaties terug in de stad. Last but not least: Emily in Paris is momenteel dé serie waarbij je Parijs ziet ‘avant la lettre’, zoals de Fransen zouden zeggen.

Met een gerust hart roadtrippen
Zelfs de meest gewaagde stuntacteur weet: veiligheid staat voorop. Met een goede voorbereiding garandeer je een veiligere én aangenamere roadtrip. “Naast een regelmatig onderhoud door een erkende garagist is het belangrijk om zelf regelmatig te controleren of je auto in goede conditie is om deze prachtige bestemmingen te ontdekken”, zegt Stephan Dergent, Market Manager bij PETRONAS. “Want je voelt je toch minder ondergedompeld in deze filmsets met een sputterende motor”.