Dinant viert feest

Dit jaar staat wordt er in Dinant groot uitgepakt met het feit dat Adolf Sax in 1814 in deze stad geboren werd. De geestelijk vader van de saxofoon heeft niet alleen veel betekend voor de muziekwereld, maar natuurlijk ook voor het plaatsje in de Ardennen.

Het begin
Adolphe Sax was de oudste zoon van een muziekinstrumentenbouwer. Je kunt dus stellen dat de jonge Adolphe in een muzikale omgeving is opgegroeid, waarbij het creëren van muziek al begon bij het fundament; namelijk het instrument. Na een muzikale opleiding in Brussel met de klarinet ging hij experimenteren met modificaties vanuit het basisinstrument klarinet. In 1841 deed hij zijn eerste auditie op zijn eigen Saxofoon. Dit gebeurde van achter een gordijn, omdat zijn instrument nog niet was gepatenteerd. Al gauw patenteerde hij het instrument en vestigde zich in Parijs, waar hij tot de Franse revolutie zijn  ‘Saxhoorns’ aan het Franse leger leverde.

Muziekwereld
Eigenlijk kan vastgesteld worden dat Adolphe Sax niet zo heel veel heeft met Dinant, behalve dat hij er natuurlijk geboren is en alleen al om dat feit de belangrijkste inwoner is van het Waalse plaatsje in de Ardennen. Hij heeft met zijn uitvinding natuurlijk wel veel betekend voor de muziekwereld. De saxofoon is één van de belangrijkste blaasinstrumenten die je nog tegenkomt in de hedendaagse muziek. Geen Coltrane zonder Sax en ook is de kans groot dat we nooit van Hans en Candy Dulfer zouden hebben gehoord. En dan heb ik het nog niet eens over vele bekende nummers als o.a. ‘Bakerstreet’ en ‘Lilly was here’. Zo gek is het dus ook niet dat Dinant trots is op deze inwoner.

Een jaar in het teken van
Dit jaar zijn er tal van activiteiten in Dinant omtrent de 200e verjaardag van Sax. Niet alleen in zijn geboortestad, maar in heel België zijn tal van tentoonstellingen en activiteiten die allemaal verwijzen naar de 200e geboortedag van deze muzikant en instrumentenbouwer. Vast staat dat de naam Adolphe sax in 2014 zeker nog vaker de revue zal passeren.Plaats een reactie