Duizend jaar Europa in één stad

Terwijl de onderlinge verhoudingen tussen het westen en Rusland weer hoog zijn opgelopen, is er toch een hoop veranderd sinds de tijd van de koude oorlog. Misschien is het met Oekraïne wel fout gegaan omdat dit land altijd zo tussen de EU en Rusland in is blijven zweven. Nadat in de toenmalige USSR Jeltsin het roer over nam na een mislukte staatsgreep zijn een hoop oude Sovjetrepublieken zelfstandig geworden. Dat niets eeuwig is blijkt wel, maar voor de Baltische staten liggen de kaarten gelukkig net even anders. Zij zijn alle drie lid van de EU en van de NAVO. Een inval door Rusland is dus veel minder aannemelijk. Mocht je een reis plannen deze kant op, dan is zeker een bezoek aan Tallinn de moeite waard.

Geschiedenis
Tegenwoordig is Tallinn de hoofdstad van Estland. Door de ligging van deze stad is het altijd van strategisch belang geweest. Al in de 12 eeuw wordt Tallinn voor het eerst in bronnen vernoemd. Toen was de stad nog bekend onder de naam Rävala, later Reval. Pas in 1918 kreeg Reval zijn huidige naam. Door de ligging werd ook al het Handelsbelang snel duidelijk. Het is al in 1252 dat de stad deel ging uitmaken van de Hanzeroute.  Dit was één van de eerste handelsroutes langs de verscheidene waterwegen in Europa. Ook in Nederland zijn er steden, zoals Zutphen, die deel uitmaakten van de deze route.

Historische gaarbak
Tallinn was door mede door de Hanzeroute een stad met veel geld. Iets wat je terug ziet in het hedendaagse stadbeeld. Zo is de binnenstad volledig ommuurd en zijn er veel pakhuizen en koopmanshuizen die je nog herinneren aan deze bloeiende periode. Naast de restanten uit de handelstijd zijn er natuurlijk ook andere prachtige historische gebouwen, zoals gildegebouwen, het raadhuis en de Sint Olafskerk.

Domberg
De historische binnenstad is grofweg op te delen in twee stukken. Het lagere deel en een hoger gelegen deel, genaamd de ‘Domberg’. Ook dit gedeelte is zeker de moeite van een bezoek waard. Dit hoger gelegen deel heeft zijn naam te danken aan de domkerk die hier staat, maar ook de ‘Kathedraal van Alexander Nevski’mag zeker gezien worden. Ook zijn hier het parlement en ondermeer het Toompeakasteel te vinden.

Tallinn is een prachtige oude stad met bijna 1000 jaar historie. Een citytrip naar de Estse hoofdstad is zeker de moeite waard!Plaats een reactie