Persberichten — 21 augustus 2014

De ambitie om een van de toonaangevende kunststeden in Duitsland te zijn, maakt Düsseldorf ook dit najaar weer waar met verschillende tentoonstellingen. Onder de naam ‘To Egypt! The Travels of Max Slevogt and Paul Klee’ worden tot 4 januari 2015 in K20 museum 130 werken van beide kunstenaars getoond. De werken zijn het resultaat van hun reizen naar Egypte. Daarnaast organiseert Museum Kunstpalast vanaf 30 september een tentoonstelling van de Duitse kunstenares Katharina Grosse. Liefhebbers van fotografie komen aan hun trekken met de tentoonstelling ‘Thomas Ruff. Lichten’ vanaf  20 september in de Kunsthalle Düsseldorf. Het betreft een overzichtstentoonstelling met 260 werken van de Amerikaanse fotograaf Joel Meyerowitz in het NRW-Forum. Nadere informatie op www.duesseldorf-tourismus.de.

Egypte
De Egyptische cultuur is voor veel kunstenaar inspirerend geweest, zo ook voor de Duitse impressionistische schilder Max Slevogt en de Zwitser Paul Klee. De eerste bezocht in 1914 Egypte en maakte daar 21 schilderijen. Klee bezocht het land in zijn eentje via Alexandria, Cairo en Luxor naar Aswan tijdens 1928/1929. Beiden geven het Egyptische landschap, de kunst en cultuur op verschillende manieren weer in hun schilderijen. Zo’n 130 schilderijen, aquarellen en tekeningen worden tentoongesteld van 6 september 2014 tot 4 januari 2015 in K20 Grabbeplatz.
Tegelijkertijd is een project te zien van een van de meest bijzondere kunstenaars uit de Arabische wereld; ‘Cabaret Crusades’ van Wael Shawky. Het is een reeks van drie animatiefilms waarin de Middeleeuwse kruistochten beeldend vertolkt worden door marionetten. Zie ook www.kunstsammlung.de.

Inside the Speaker
In het Museum Kunstpalast is vanaf 30 september werk van de Duitse kunstenares Katharina Grosse te zien. Met een verfpistool in de hand schildert ze vaak ruimte vullende en zeer kleurrijke installaties van grote ballonnen, rotsachtige sculpturen van schuim tot en met enorme doeken. In de grootste zaal in dit museum zal ze ter plekke een groot landschap creëren met gebruik van aarde, stoffen en kleuren. In een andere zaal komt een overzicht van haar werk te hangen. De tentoonstelling van de in Berlijn wonende Grosse is te zien tot 1 februari 2015. Nadere info op www.smkp.de.

Thomas Ruff
De Duitse fotograaf Thomas Ruff is vooral bekend om zijn op groot formaat geprinte portretten van modellen die naar en vaak ook langs de toeschouwer kijken. Hij studeerde aan de Kunstakademie van Düsseldorf bij het bekende fotografenechtpaar Becher. Centraal in de tentoonstelling staat het aspect licht en het verdwijnen daarvan in de overgang naar digitale fotografie. Op de expositie worden verschillende aspecten van belichting door thema’s getoond: Fotogrammen, Nachten, Sterren en Interieurs. In de Kunsthalle van 20 september 2014 tot 11 januari 2015 – www.kunsthalle-duesseldorf.de.

Joel Meyerowitz
De Amerikaanse fotograaf Joel Meyerowitz was in de jaren zestig een pionier op het gebied van kleurenfotografie. Hij werd een echte straatfotograaf en maakte tal van foto’s van straten in Amerikaanse metropolen. Voor het eerst wordt in Duitsland een overzichtstentoonstelling georganiseerd met 260 foto’s die hij maakte over een periode van 50 jaar, te zien van 27 september 2014 tot 11 januari 2015 in het NRW-Forum Düsseldorf. Info via www.nrw-forum.de.

Arrangement
De VVV Düsseldorf heeft een speciaal ‘Düsseldorf à la Card’ arrangement samengesteld: afhankelijk van de gekozen sterrencategorie kost het tussen €49,- en €95,- per persoon voor een overnachting in een tweepersoonskamer inclusief ontbijt, een Welcome Card dat recht geeft op een dag gratis openbaar vervoer en korting op attracties.

Tags: , , ,

Delen

Over de redacteur

Dimi3

Reisjournalist Dimi3 reist 80-100 dagen per jaar en publiceert op tientallen websites reiservaringen, foto's en informatie over allerlei reisbestemmingen. Favoriete bestemmingen zijn Dubai, Mexico, Caribische eilanden, Florida en grote steden zoals Hong Kong, Singapore, Londen en New York.

Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *