Enorme hitte teistert Spanje

Niet alleen in Nederland is het al wekenlang snikheet, ook elders in Europa is het ongewoon warm. Zo krijgt Spanje deze dagen te maken met zelfs voor dit land extreme warmte. Meteorologen spreken van een serieuze hittegolf waarbij waarschijnlijk temperatuurrecords verbroken gaan worden. In de regio Andalusië wordt een dezer dagen misschien wel het hitterecord voor heel Europa verbroken. Dat record is nu in handen van de Griekse stad Athene en staat op 48,0 graden Celsius. In steden zoals Cordoba, Sevilla en Granada loopt het kwik deze dagen op tot ruim boven de veertig graden. Gisteren werd in het plaatsje Montoro in de provincie Córdoba een officiële temperatuur geregistreerd van 44,7 graden Celsius. Dat was op dat moment de warmste plek in Europa. Vandaag, morgen en zaterdag kan het nog wat warmer worden.

Ook in de andere regio’s van Spanje is het extreem warm. Ibiza en Mallorca zien de thermometers oplopen naar 34 tot 37 graden Celsius, in de hoofdstad Madrid schiet de temperatuur overdag over de veertig graden heen en ook in de onder Nederlanders zo populaire regio Costa Brava is het puffen onder de hete zon. De populaire badplaats Roses mag bijvoorbeeld rekenen op 37-38 graden de komende dagen. In het zinderende Salou wordt het iets koeler: 35 tot 36 graden en aan de  Costa Blanca lijkt Benidorm met ongeveer 32-33 graden bijna aangenaam koel.

Wie de klimaatgegevens voor Spanje bekijkt die zal zien dat de maand augustus op veel plekken warm is. Hoewel deze zomermaand de drukste toeristische maand voor Spanje is, is het eigenlijk niet de beste reistijd voor Spanje. In juni en september is de temperatuur vaak wat gematigder, waardoor het dan veel beter vertoeven is aan de Spaanse costa’s en vooral in de Spaanse steden.

 Plaats een reactie