Ga je binnenkort lekker op vakantie naar het Gardameer? Verheug je dan alvast maar op een vakantie waarbij je heerlijk kunt genieten van lekkere maaltijden en drankjes. Hier lees je alles over eten en drinken aan het Gardameer.
De keuken van het Gardameer
Bij het Gardameer kun je volop genieten van de Italiaanse keuken. Denk hierbij vooral aan pasta’s, pizza’s en salades, met een heerlijk glas wijn en heerlijk ijs als dessert. Bij de meeste Italianen stelt het ontbijt niet zo veel voor. Meestal blijft dit beperkt tot een croissant met cappuccino of een espresso.
De lunch en het diner zijn echter zeer uitgebreid en bestaat uit minstens 3 gangen: een voorgerecht, 2 hoofdgerechten (een pasta met daarna een vlees of visgerecht) en een nagerecht, meestal bestaande uit ijs of kazen uit het noorden van Italië.
Daarna drinken de Italianen nog hun onvermijdelijke zwarte espresso. Vaak volgt dan ook nog een zoete vruchtenlikeur of een grappa. De lunch wordt tussen 12 en 14 uur genuttigd. Het avondeten volgt tussen 19 en 22 uur. Bij het eten drinken de Italianen meestal een wijntje. Er wordt altijd wit brood of broodstengels bij het eten geserveerd.
Regionale specialiteiten
De drie regio’s rond het Gardameer (Trentino, Veneto en Lombardije) hebben ieder hun eigen specialiteiten. In het noordelijke bergachtige Trentino kan je genieten van het heerlijke spek (gekruid en gerookt varkensvlees), carne salata e fagioli (gepekeld rundvlees met bonen) of van canerdeldi (de lokale noedels die vrijwel nergens in Italië bekend zijn).
Aan de oostelijke oever bij Verona wordt bij voorkeur risotto op tafel gezet in plaats van pasta. Er zijn vele varianten. Het proberen waard is de risotto alla tinca (met zeelt) of de risotto alla sepia (geheel zwart door de inktvis).Probeer in het zuiden de tortellini di succa (met pompoenmoes gevulde deegflapjes).
Aan de westelijke oever van Lombardije serveert men het overheerlijke in wijn gestoofde ossobuco (kalfsschenkel) en de cotoletta ala milanese (zachte schnitzel).
Maar het meest trots zijn de lokale mensen rond het Gardameer op hun carpione, de bijzondere overheerlijke forel uit het Gardameer. Deze vissoort die alleen maar in het Gardameer voorkomt is het lievelingsgerecht van iedere inwoner. U kunt het dan ook op elke goede menukaart terugvinden. De carpione wordt meestal gegrild of gemarineerd bereid. Als je echt iets lokaals wilt proeven is dit zeker het proberen waard!
De streekwijnen
Op de heuvels rond het Gardameer zijn vele wijngaarden te vinden. De meeste wijnen uit het gebied zijn licht en lekker. Rode wijnen die alleen in Trentino worden gebotteld zijn Teroldego en Marzemino. Deze laatste is een wat zwaardere wijn. Aan de oostoever van het Gardameer drinkt men vooral de rode droge wijnsoort Bardolino. In het zuidoosten vindt u een zachte witte wijn, de Lugana wijn, deze smaakt heerlijk bij de forel. Aan de westoever wordt minder wijn geproduceerd.
Restaurants
Aan het Gardameer vindt u een grote variatie aan eetgelegenheden, van relatief goedkope pizzeria’s tot aan duurdere restaurants. In het hoogseizoen is het verstandig om bij de wat exclusievere restaurants vooraf een tafel te reserveren. Zeker in het hoogseizoen kan dit teleurstelling voorkomen.
Bij de pizzeria kun je een pizza, pasta en simpele gerechten bestellen Bij de betere restaurants kun je terecht voor de exclusievere streekgerechten. Sta er echter niet van te kijken als u ook hier pizza op de menukaart aantreft.
Een pizza kan al vanaf ongeveer 8 euro besteld worden. De vis en vleesgerechten zijn over het algemeen duurder. Bij ieder restaurant krijgt u brood en krokante grissini geserveerd. Samen met het bestek en de servet heet dit pane e coperto. Dit komt zo ook op de rekening te staan. De coperto bedraagt ongeveer één tot vijf euro per persoon.
Voor de bediening rekent men tien tot vijftien procent van het totale bedrag van de rekening aan bedieningsgeld. Vaak zit dit al in het bedrag van het menu verrekend. Als men echter tevreden is, laat men ook nog een fooi achter op tafel.
IJs
Wat is Italië zonder het overbekende Italiaanse ijs? Natuurlijk biedt ook het Gardameer uitstekende mogelijkheden om van schepijs te genieten. Het ijs laat zich globaal in drie soorten indelen. Het minst interessante is het standaard fabrieksijs zoals Carte D’Or, een wereldmerk van voedingsmiddelengigant Unilever. Dit ijs heeft weinig te maken met het overheerlijke ambachtelijke Italiaanse ijs wat je op veel plekken aan het Gardameer wel kunt kopen.
De tweede soort is het Italiaanse ijs dat in lokale fabrieken geproduceerd wordt. Het lokale fabrieksijs is vaak te herkennen aan de manier waarop de bakken afgevuld zijn. Het lijkt vaak ambachtelijk terwijl er toch een duidelijk patroon in te herkennen is. Dit ijs wordt niet zelden versiert met een ingrediënt op de bovenkant ter herkenning, zoals een aardbei bij aardbeienijs. Over het algemeen is dit pseudo-ambachtelijke ijs wat zoeter door de toepassing van meer suiker.
De derde soort is het echte ambachtelijke ijs dat door de lokale ijsbereiders in hun keukentjes gemaakt wordt. Vaak kun je bij de ijssalon zien dat daar achter het ijs vers bereid wordt. Dit ijs is vaak smaakvoller dan wat er uit de fabriek aangeleverd wordt. Niet zelden wordt er meer room toegepast waardoor het ijs wat vetter is.