Florida zet zich schrap voor Irma

Orkaan Irma gaat door met haar vernietigende pad door het Caribisch gebied. Nadat eergisteren Sint Maarten vol getroffen werd heeft Irma nu ook op andere eilanden een spoor van vernieling achtergelaten. Met name op de Britse en de Amerikaanse Maagdeneilanden zou de schade groot zijn en ook Puerto Rico heeft niet geheel ongeschonden de orkaan doorstaan. Nu beweegt het oog van orkaan zich tussen de Turks- en Caicoseilanden, ten noorden van Haïti. Cuba en de Bahamas zijn de volgende landen die flink last gaan krijgen van Irma de komende dagen. Het is echter de Amerikaanse staat Florida die zich op mag maken voor een serieuze klap.

De modellen voorspellen al dagenlang dat Florida in het pad van de orkaan komt te liggen. Daar is eigenlijk geen verandering in gekomen. De huidige berekeningen verwachten dat Irma in de nacht van zaterdag op zondag (lokale tijd) Florida gaat bereiken. Eerst zullen naar verwachting de oostelijke eilanden van de Florida Keys aan de beurt zijn voordat Irma op het vasteland van Florida huis zal gaan houden. Het pad zoals die nu voorspeld is trekt over natuurpark Everglades en vervolgens in noordelijke richting naar pretparkhoofdstad Orlando. Miami blijft zoals het er nu naar uitziet net buiten het pad van Irma liggen. Toch zal ook deze miljoenenstad ongetwijfeld te maken krijgen met veel wind maar vooral veel water. Denk aan hoeveelheden van 200 tot misschien wel meer dan 400 millimeter aan regen binnen één etmaal en mogelijk ook vloedgolven.

Omdat Irma zo krachtig is kan het langer duren voordat de orkaan boven land aan kracht inboet. Hierdoor zal de schade alleen maar groter zijn. Er moet rekening mee gehouden worden dat ook Orlando dit keer de dans niet ontspringt. Het hoofdmodel berekent dat Orlando vol getroffen zal worden. Er zijn echter ook modellen die berekenen dat Irma zich vooral over de oostkust van Florida zal bewegen waardoor het vooral de badplaatsen zijn die getroffen zullen worden. Eén model berekent een pad dat net voor Florida afbuigt richting de Bahamas en zich vervolgens richting de noordelijke staten beweegt.

De voorbereidingen in Florida op de komst van Irma zijn al begin deze week begonnen. Er wordt volop voedsel en water ingeslagen. Auto’s worden voor zover mogelijk volgetankt. Inmiddels zijn er al meer dan een half miljoen mensen in Florida geëvacueerd. Voor Amerika wordt dit de tweede grote orkaan in korte tijd. Op 26 augustus was het vooral de Amerikaanse staat Texas die vol getroffen werd door orkaan Harvey.

 Plaats een reactie