Groeten uit Frankrijk

De tijd dat je hardrijdend door Europa kon rijden en daar straffeloos mee weg kon komen, is al een aantal jaren voorbij. De samenwerking tussen verschillende Europese landen op het gebied van gegevens uitwisselen zorgt ervoor dat boetes voor overtredingen zoals het overtreden van de maximumsnelheid een paar weken na thuiskomst van je vakantie op je deurmat of in je brievenbus te vinden zijn. Dat dit systeem inderdaad werkt, heb ik zelf mogen ervaren.

Vorige maand ben ik met mijn vrouw en dochter richting Bordeaux gereden om daar te genieten van een welverdiende vakantie tussen de wijnranken. We vertrokken op een donderdag om vervolgens in drie etappes naar onze accommodatie te rijden. Tot aan Chartres over de snelweg en daarna over de tolvrije wegen. Dat is het advies zoals je het zo vaak leest: geniet vooral van Frankrijk binnendoor. Wat ik ervaren heb is dat dit duurder uit kan vallen dan het kiezen voor de Franse tolwegen. Op de eerste volledige dag door Frankrijk ben ik twee keer geflitst. De eerste keer ergens tussen Chartres en Tours, waar ik dacht dat ik 90 km/u mocht rijden en dat ook deed. De snelheidslimiet bleek daar 80 km/u te zijn. Hier heb ik (nog) geen bon van binnen, terwijl ik wel een flits gezien heb.

De tweede keer die dag was op de route Poitiers-Angoulême, op de N10. Op het moment dat ik op de autoweg invoegde werd ik geflitst bij een snelheid van 100 kilometer per uur. Ik was in de veronderstelling dat ik er 110 mocht rijden. Ik zie de flits en vervolgens een bod met een snelheidslimiet van 90 erop. Eigenlijk de tweede overtreding waarbij ik dacht me aan de snelheid te houden. Voor deze actie heb ik vandaag netjes post uit Frankrijk gekregen. Als ik voor half oktober de boete voldoe, dan mag ik de verlaagde boete van 45 euro betalen. Betaal ik later, dan moet ik de forfaitaire boete van 68 euro overmaken richting onze Franse vrienden. Als ik binnen 76 dagen niet betaald heb, dan moet ik een verhoogde boete van € 180,- betalen.

Tja… de groeten uit Frankrijk. Lullig dat je de pineut bent als je juist zo je best doet om je aan de snelheid te houden. Ik heb vrijwel continu op de cruisecontrol gereden, die net 1 of 2 kilometer boven de limiet ingesteld werd. Binnen de bebouwde kom heb ik vooral de snelheidsbegrenzer ingesteld. Al met al toch twee keer ‘prijs’ in een dag, waarvan ik de eerste boete binnen heb. Hopelijk blijft het bij die ene. Dat ze je inderdaad weten te vinden is hiermee bewezen. De volgende vakantie ga ik weer lekker vliegen. Ben er een beetje klaar mee om ongewild de staatskas van Frankrijk of ieder ander land te spekken.Plaats een reactie