Het groene hart van Aruba

Als er één plaats is waar ze weten hoe we lief moeten zijn voor Moedertje Natuur, dan is dat bij Bucuti & Tara Beach Resort op Aruba. Nu kunnen we ons voorstellen dat je bij een hotel niet meteen denkt aan duurzaamheid, maar Bucuti & Tara is in dit geval de verrassende uitzondering op de regel. Al vanaf de opening in 1987 is duurzaamheid de leidende factor bij zowel het beleid als de bedrijfsvoering. En dan niet alleen in het hotel, maar ook in de twee restaurants en de SandBar.

Bucuti & Tara is het eerste gecertificeerde CO2-neutrale hotel in de Caribbean en hard op weg om CO2-negatief te worden. Het is dan ook niet voor niets dat de UN vorig jaar Bucuti & Tara de prestigieuze 2020 Climate Action Award heeft toegekend. Als eerste hotel ooit! En wat merk je daar als groene en bewuste reiziger nu van? Op de website heeft Bucuti een uitvoerig overzicht geplaatst welke duurzame maatregelen zijn genomen op verschillende gebieden als energie- en waterbesparing, recycling, natuurbehoud, gezondheid etcetera. Veel maatregelen zijn voor de gast niet waarneembaar, een aantal echter wel en deze dragen zeker bij aan de fun!

  • Goed voor je lijf, goed voor de natuur… spin, ren of roei in de Gym want een flink aantal apparaten wekt energie op. En deze energie wordt weer door het hotel gebruikt. Overigens ligt het dak van de gym vol met zonnepanelen – Bucuti heeft de grootste commerciële installatie zonnepanelen van heel Aruba – dus je kunt je voorstellen dat hier meer energie opgewekt wordt, dan dat het de sporter kost.
  • Geen ‘supersized’ porties in de restaurants, maar maaltijden van Europees formaat zorgt ervoor dat er vrijwel geen eten verspild wordt.
  • Wist je trouwens dat Bucuti in het algemeen zijn afval met 65% verminderd heeft?
  • Iedere gast vindt in de kamer een eigen duurzame waterfles die bij de verschillende waterpunten gratis gevuld kan worden. Handig, duurzaam, een leuk souvenir én het werkt. Door deze flessen worden er jaarlijk 290.000 plastic waterflesjes bespaard!
  • Ieder jaar nestelen zeeschilpadden op Eagle Beach. Bucuti support Turtugaruba, een stichting die staat voor natuurbehoud en ervoor zorgt dat de nesten beschermd worden en zoveel mogelijk baby-zeeschildpadjes veilig hun weg naar zee kunnen afleggen.

Dit zijn slechts een paar van de voorbeelden waarmee Bucuti haar gasten duurzaam verrast. Eén van de duurzame gezichten bij Bucuti is Nathaly. Als Sustainability Manager is zij voortdurend bezig om de duurzaamheid te toetsen én te verbeteren. Eén van de fun-activiteiten die Bucuti al geinitieerd heeft – een beach clean-up uitgevoerd door het personeel en waarbij je als hotelgast ook kunt helpen – heeft zij nóg groener weten te maken door in plaats van plastic afvalzakken herbruikbare emmers te introduceren waarin het vuil verzameld wordt. Scheelt weer het nodige plastic!

Mooi hoe de visie van één man in 1987 is opgepakt door gepassioneerde medewerkers en inmiddels uitgegroeid is tot een voorbeeldfunctie wereldwijd.Plaats een reactie