Op dit moment zitten we in Nederland nog steeds in de derde coronagolf. Toch lijkt er een aanzienlijke kans te bestaan dat we komende zomer enigszins vrij door Europa kunnen gaan reizen. Frankrijk meldde deze week dat het land vanaf 9 juni weer open zal gaan voor toeristen en ook Spanje zal als het goed is weer buitenlandse toeristen willen gaan ontvangen. Griekenland gaat al eerder open: op 14 mei zijn buitenlandse toeristen die aan bepaalde voorwaarden voldoen weer welkom op de Griekse eilanden. Voor alledrie de landen geldt de voorwaarde die waarschijnlijk standaard gaat zijn voor de hele Europese Unie. Je moet een van de volgende zaken kunnen tonen: een negatieve testuitslag van een PCR-test, óf een bewijs van vaccinatie óf een bewijs dat je immuun bent doordat je al corona heb gehad. Voor de PCR-test zal waarschijnlijk een ouderdom van maximaal 72 uur gaan gelden.
Lastig voor niet-gevaccineerden en minderjarigen
De vraag is hoe je deze zomer met kinderen op vakantie kunt gaan. Er van uitgaand dat de EU opengaat voor iedereen die zich binnen de EU bevindt, blijf je met twee problemen zitten. De eerste is dat niet iedere volwassen inwoners van de EU de kans krijgt om op tijd volledig gevaccineerd te zijn. Kijk naar Nederland. Zelfs als minister De Jonge zijn belofte dat iedere volwassen Nederlander begin juli een eerste prik gehad heeft, dan is op dat moment niet iedereen die dat wil volledig gevaccineerd. Door de vaccinatiestrategie worden daardoor mensen buitengesloten die dolgraag een COVID-19-vaccinatie zouden krijgen.
Het twee probleem vormen de minderjarigen. In Nederland is er nog geen enkel uitzicht of en wanneer 16- en 17-jarigen gevaccineerd kunnen worden. Omdat er Europees gezien een ondergrens van 16 jaar gehanteerd wordt, lijkt het me stug dat deze groep vrijgesteld wordt van drie voorwaarden waarvan je er tenminste aan eentje moet voldoen. En dan de groep kinderen en jeugdigen onder de 16 jaar. De coronavaccins zijn voor hen niet goedgekeurd door het EMA. Zij kunnen dus, zoals het er nu naar uit ziet, niet gevaccineerd worden.
Het nare in heel het verhaal is dat juist de mensen die voor de zomervakantie vastzitten aan de maanden juli en juli, dan waarschijnlijk niet of onvoldoende gevaccineerd zijn. Leerplichtige kinderen hebben vaak ouders die pakweg ergens tussen de 20 en 60 jaar oud zijn. Dat is de groep die nu nog niet aan de beurt is. Neem je hierin mee dat hoe jonger de ouders zijn, des te lager het gemiddelde inkomen, dan zie je dat er een situatie ontstaan die onwenselijk is. Zij zitten toch al vast aan de duurste vakantieperiode en moeten dan grijpen naar relatief prijzige commerciële PCR-tests om in het buitenland op vakantie te kunnen. En laat dit nou net de groep zijn die vaak maandenlang van thuis uit heeft gewerkt en waarbij de ouders bij hebben moeten springen in het thuisonderwijs. Deze groep is daardoor misschien wel bovengemiddeld toe aan vakantie.
Vrijstelling voor kinderen en jeugdigen?
Is het een idee dat er een vrijstelling van de voorwaarden komt voor kinderen en jeugdigen? Daarvoor gelden er nu landelijk vaak ook al andere regels. Er zullen in dat geval wel aanzienlijk gunstigere besmettings- en ziekenhuiscijfers dan nu nodig zijn. En wat voor de 16- en 17-jarigen als er een Europese vrijstelling zou komen voor iedereen die vanwege de leeftijd geen coronavaccin mag krijgen? Die grens ligt Europees op 16 jaar en in Nederland op 18 jaar. Het handigste zou zijn als Nederland de ondergrens gelijk trekt met Europa.
Gratis PCR- en sneltesten in heel Europa
Buiten het feit dat het een heel gedoe is om je voor grenspassages en misschien ook lokale activiteiten zoals horecabezoek te moeten testen, is het ook nog een flinke kostenpost. Inmiddels zie je dat de prijzen al wel wat gedaald zijn, maar op 50 tot 150 euro per persoon per test moet je toch wel rekenen in Nederland. En de gratis testen van de GGD kun je er niet voor inzetten, omdat je dan de nodige verklaring om te kunnen reizen niet krijgt. Reken maar uit wat je met je gezin kwijt bent aan testen, zeker als ook de ouders nog niet (volledig) gevaccineerd zijn. Als er dan toch 800 miljard euro in een corona herstelpot gestopt kunnen worden, waarom dan ook niet wat geld uittrekken om mensen gratis te laten testen mét de nodige verklaring?
Coronacerticaat
Het Europees Parlement heeft deze week ingestemd met het invoeren van coronacertificaat. Deze zal in digitale vorm gratis beschikbaar komen. Hoe en wanneer exact, is nog niet bekend. Er wordt gesproken van een introductie in juni. Over de naam gaan allerlei speculaties rond. Zo wordt de naam ‘groene pas‘ veel genoemd.
Wat vrijwel zeker is, is dat de te ontwikkelen app een QR-code zal genereren, waarmee gecheckt kan worden of iemand aan een van de drie voorwaarden voldoet. Deze controle zou bij grenzen, maar ook bij hotels, restaurants en bezienswaardigheden gebruikt kunnen worden. Het mooiste zou zijn als de Europese coronapas-app meteen de optie biedt dat je kunt zien waar er binnen de EU een testmogelijkheid is voor een PCR-test en je via deze app een afspraak kunt maken. Bij voorkeur gratis.