Ik ga naar Frankrijk…

Grote landen hebben iets aantrekkelijks voor Nederlanders. Is het dat wat wij niet hebben of is er meer? Eén ding staat vast, al lange tijd gaan Nederlanders graag naar grote landen. Los van het feit dat wanneer je buiten Nederland op vakantie gaat de kans aannemelijk is dat het land groter is dan ons kikkerlandje kiezen we er ook bewust voor. Misschien is dit ook wel één van de hoofdredenen dat we al sinds jaar en dag naar Frankrijk gaan.

Ruim land, ruime keuze
Je kan een beetje, om in beeldspraak te blijven, kiezen tussen een kleine kruidenier of een grote megasupermarkt. De eerste heeft alleen het strikt noodzakelijke en het meest gevraagde, terwijl de keuze bij een megasupermarkt veel groter is. Zo is het ook bij Frankrijk. Dit land heeft een ruime keuze aan bestemmingen. Ongerepte berglandschappen, woeste Atlantische kust, zonnige mediterrane stranden, heuvelachtige binnenlanden en nog veel meer geografische aspecten. De kans dat je in dit land iets vind dat je aanspreekt is zeer reëel. Allemaal verschillende werelden in één land overgoten met een Frans sausje, want Frank blijft wel Frankrijk, of je nu in het noorden bent, aan de Atlantische kust, in de Alpen of in het zonnige zuiden. Je zult weten dat je in Frankrijk bent.

Jammer dat
Vaak zeggen veel Nederlanders dat Frankrijk een prachtig land, maar dat het alleen jammer is dat er zoveel Fransen wonen. Is dat wel waar? Elk jaar vertrekken, volgens gegevens van het CBS uit 2011 2,5 miljoen Nederlanders naar Frankrijk om daar hun vakantie te vieren. Dan kunnen die Fransen toch nooit zo erg zijn? Misschien komen die gevoelens wel eens bovendrijven omdat Nederlanders en Fransen stiekem best wel op elkaar lijken. Als een Nederlander negatieve eigenschappen opnoemt van een Fransman, dan zijn dit vaak dezelfde eigenschappen waaraan buitenlanders zich storen bij Nederlanders.

Campings
Een andere reden dat Frankrijk zo’n populaire bestemming is, zijn de talrijke campings. De gemiddelde Nederlander trekt er graag op uit met zijn gezin om dan vervolgens te vertoeven op een camping. Natuurlijk ook heel praktisch. Je hebt altijd een beetje thuisgevoel bij je en je kunt in een omgeving staan waar je het liefst bent. Je kunt ook prima rekening houden met de wensen binnen je gezin, want een beetje goede camping zorgt voor kinderanimatie en andere activiteiten. En tot slot heb je natuurlijk ook een beetje Nederland bij je, want hoop Nederlanders vinden het wel fijn om op een plaats te staan waar ook andere Nederlanders zijn.

Natuurlijk zijn het niet alleen de campinggasten die Frankrijk zoeken, ook wandelaars en fietsers komen er graag. Het diverse land en de Bourgondische sfeer helpen zeker bij het onthaasten van alle hectiek in ons kleine en drukke landje.1 gedachte over “Ik ga naar Frankrijk…”

  1. Frankrijk ontvangt inderdaad ieder jaar veel toeristen. Toch verblijven veel van deze landgenoten op een Nederlandse camping. Een overgroot deel daar weer van komt die camping bijna niet eens af. Bang voor het onbekende. Lokale toeristische organisaties zitten met hun handen in haar: hoe krijgen zij de Nederlandse toerist ook buiten de camping, zodat de lokale Franse ondernemer ook een graantje kan meepikken.

    Zelf ben ik zeer frequent in Frankrijk. Ja, ik ben zelfs fervent supporter van een Franse voetbalclub (Racing Club de Lens) en bezoek veel thuiswedstrijden. Daarbij ontmoet ik veel Fransen. Ik eet en slaap bij ze thuis. De Franse taal ben ik niet machtig, met oprecht respect tonen kom je in Frankrijk een heel eind!

    Beantwoorden

Plaats een reactie