KLM huisje nummer 100 is Paleis ten Bosch

KLM viert dit jaar volop feest. De luchtvaartmaatschappij bestaat 100 jaar. Dat werd gisteren uitbundig gevierd tijdens de werkelijke verjaardag: 7 oktober. Onderdeel van alle feestelijkheden was de onthulling van het 100e KLM huisje: Paleis ten Bosch. Deze koninklijk residentie in Den Haag is sinds januari vorig jaar het woonpaleis van Koning Willem-Alexander, Koningin Máxima en de drie prinsessen.

KLM President & CEO Pieter Elbers zei bij de onthulling van het nieuwe huisje: “Paleis Huis ten Bosch staat voor mij symbool voor de speciale relatie die KLM heeft met Nederland en met het Koninklijk Huis in het bijzonder. Ik ben dan ook trots en vereerd met de keuze voor dit extra bijzondere 100ste KLM huisje.”

Een KLM huisje is een Delfts blauw miniatuur van veelal nog bestaande Nederlandse huizen. Ze zijn gevuld met Bols jenever. De KLM huisjes zijn een begrip onder de gelukkige passagiers die in de business class van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij mee mogen vliegen. Zij krijgen tijdens een intercontinentale vlucht zo’n KLM huisje uitgereikt. Met de introductie van nummer 100 zijn er nu honderd verschillende huisjes. Ze vormen een geliefd verzamelobject voor de mensen die veelvuldig met KLM vliegen.

KLM begon in 1952 met de traditie van de KLM huisjes. In die tijd werden ticketprijzen door een overkoepelende organisatie vastgesteld, waardoor je niet op prijs kon concurreren. Geschenken weggeven om klanten te lokken was beperkt tot 75 cent. KLM omzeilde die regel door aan het eind van een vlucht aan hun eerste klas passagiers het huisje te schenken als ‘een laatste rondje van het huis’. Hiermee konden ze de strenge regels omzeilen. Die regels zijn allang verdwenen, maar de KLM huisjes niet. Die zijn geliefder dan ooit en vormen echte collectors items.

KLM huisje nummer 100Plaats een reactie