Maastricht: grensoverschrijdend in eigen land

Een weekeindje weg is toch iets wat wij Nederlanders maar al te graag doen, ook in eigen land. Gezellig met zijn tweeën, het gezin of met de hele familie. Wij houden er van om er opuit te trekken.
Vaak heb je met zo’n weekendje weg nog wel het gevoel dat je niet echt op vakantie bent omdat je nog gewoon in Nederland bent. Natuurlijk zijn de steden verschillend, maar toch lijken ze vaak wel op elkaar; net als de cultuur die zo typisch Nederlands is. Toch is er een plaats en een omgeving waar de meeste Nederlanders echt het gevoel hebben in een ander land en een andere cultuur te zijn beland.
Ik heb het dan niet over Rotterdam zuid of een andere wijk in één van de andere grote steden in Nederland, maar over Maastricht.

Zuid Limburg
Eén van dingen die ertoe bijdragen dat Maastricht anders aanvoelt is de ligging. Deze stad ligt namelijk in Zuid Limburg, een omgeving die totaal anders oogt dan de rest van Nederland. Hier heb je voor Nederlandse begrippen bergen. Natuurlijk zijn het nog geen bergen, maar vergeleken met al dat land dat we uit de zee hebben gewonnen heb je het echt over de Hollandse Himalaya.
Ook is de mentaliteit in Zuid Limburg anders dan in de rest van Nederland. Limburgers voelen zich vaak ook geen Nederlander. Ze hadden liever bij Duitsland of België willen horen. Natuurlijk geldt dat niet voor alle Limburgers, maar van alle provincies in Nederland is waarschijnlijk Limburg de provincie die zich het minst verbonden voelt met het moederland. Maastricht ligt ook in een stukje Nederland dat meer begrenst is met andere landen dan Nederland.

Bourgondisch
De hoofdreden voor een bezoek aan Maastricht is ongetwijfeld de Bourgondische inslag, de Limburgse cultuur en de prachtige eeuwenoude stad. Een vlaai smaakt nou eenmaal veel beter op een terras aan het Vrijthof, dan ergens bij een Vlaai-in in Abcoude. Culinair gezien is Maastricht genieten. Je kunt zelfs heerlijk tafelen met een glas wijn uit de Streek. Ook de omgeving, met haar heuvels en mergelgrotten is zeker de moeite waard om te zien tijdens een weekend in de hoofdstad van Limburg. Maastricht is gewoon genieten en het gevoel hebben dat je weg bent.Plaats een reactie