Met KLM naar Graz

Heb je wel eens van Graz gehoord? Vast niet! Toch is Graz op één na de belangrijkste stad van Oostenrijk. Met net over over de 300.000 inwoners is Graz namelijk de tweede stad van Oostenrijk.

De stad is vooral bekend vanwege haar uitstekende universiteiten. Al die studenten geven de stad wel iets bijzonders. Zij zorgen voor een levendige stad met een dito nachtleven en tientallen gezellige cafés en zeer betaalbare restaurants.

Gelukkig is Graz meer dan alleen een studentenstad. Het historische centrum van Graz is jaren geleden al door de UNESCO op het lijstje geplaatst met belangrijke erfgoederen. Dat komt vooral omdat de binnenstad van Graz heel wat oorlogen heeft overleefd en daardoor nog in een uitstekende staat is.

Een stad met middeleeuws karakter

Het is één van de belangrijkste bezienswaardigheden in Graz. Een berg midden in de stad en op en om de berg speelt zich het dagelijkse leven af.

De berg zelf is een favoriete plek van mening inwoner van de stad. De parkachtige inrichting en de imposante klokkentoren (Uhrturm) geven de stad net dat beetje extra karakter. De Schlossberg kun op diverse manieren bezoeken, je kunt lopend (met een beetje conditie goed te doen), er is een snelle lift en je kunt met een kabeltreintje naar boven. Snel naar beneden kan met de langste glijbaan van Europa in het hart van de Schlossberg.

De stad zelf is net een openlucht museum, prachtige monumenten en een indrukwekkend raadhuis geven de binnenstad karakter. De stad leent zich natuurlijk ook perfect om te shoppen.

Een Friendly Alien

Een wat? Ja inderdaad een vriendelijke en liefelijk buitenaards wezen. Zo wordt het Kunsthaus in Graz beschreven. Het prachtige gebouw is een belangrijke plek in Oostenrijk voor hedendaagse kunst. Het gebouw zelf is net zo bijzonder en mag niet ontbreken tijdens een stedentrip.

Tegelijkertijd met de opening van het Kunsthaus werd ook het zogenaamde Murinsel geopend. De Mur is een rivier die Graz verdeeld en in het midden van deze toch wel wild stromende rivier ligt een drijvend restaurant. De bijzondere staalconstructie met een leuk cafeetje verbind de beiden delen van de stad. Vooral ’s avonds een fotogeniek plekje.

Graz is sowieso rijkelijk voorzien van bijzondere architectuur. De beroemde architect Zaha Hadid tekende bijvoorbeeld voor het Argos gebouw. Met een zeer opvallende gevel.

Met KLM naar Graz

Al enkele jaren is Graz een bestemming in de dienstregeling van de KLM. Met een cityhopper vliegt KLM vijf keer in de week naar de hoofdstad van Stiermarken.  De vliegtijd is net geen twee uur en vanaf de luchthaven Graz is de reistijd naar het centrum ongeveer een half uurtje met de s-bahn.

In de stad zelf is een ruim aanbod aan hotels en accommodaties in diverse prijsklassen.Plaats een reactie