Nederlandse roots in New York

In het jaar 1624 vestigden de eerste kolonisten zich op het eiland dat wij nu als Manhattan kennen. Enkele jaren eerder was het de Brit Henry Hudson die hier zijn anker uitwierp. Het waren echter de Nederlanders die hier de eerste handelsposten bouwden. Vlak nadat de eerste nederzettingen zich hier hadden gevormd werd Nieuw-Amsterdam gesticht. In 1664 werden de koloniën veroverd door de Engelsen die de stad omdoopten tot New York als eerbetoon aan de Hertog van York. Wanneer je goed oplet zijn er nog steeds veel Nederlandse namen te vinden die de Amerikanen ‘ver-Engelst’ hebben.

Veel verwijzingen
Overal in New York vind je verwijzingen naar Nederlandse namen. Zo is de wijk Brooklyn een verwijzing naar het Nederlandse Breukelen, Harlem kun je herleiden tot Haarlem en is Broadway niets meer dan een ‘Brede Weg’. Het wereldberoemde Wall Street was de plek waar in vroeger tijden een stadswal stond om Nieuw-Amsterdam te beschermen. Rhode Island is vermoedelijk een verbastering van ‘Rood Eiland’ en Yankees is afkomstig van Jan-Kees. In vroeger tijden werden de Nederlanders ook wel gekscherend de ‘Jannen en Kezen’ genoemd. Ook kom je overal in New York de naam Holland tegen.

Er wordt zelfs een gegidste ‘Dutch Tour’ aangeboden die je langs alle Nederlandse wortels leidt. Uiteraard wordt deze tour op de fiets afgelegd. Op deze manier kom je op plekken die je anders als toerist niet gauw zou bezoeken en kun je het bruisende New York op een hele bijzondere manier ervaren.

Het is overigens niet alleen in New York dat je overal verwijzingen tegenkomt, in heel de Verenigde Staten zijn talloze plaatsnamen te vinden die hun naam danken aan de tijd dat de Nederlandse kolonisten nederzettingen vestigden in de Nieuwe Wereld. Vooral in de Staten Michigan, Iowa en Wisconsin zijn veel plaatsnamen te vinden met Nederlandse tintjes; plaatsen als Drenthe, Vriesland, Graafschap en Zutphen werden hier gesticht.Plaats een reactie