New York’s Highline Park

Het meest bekende park in New York is natuurlijk Central Park. Er zijn in deze metropool echter veel meer parken waar je even heerlijk kunt ontsnappen aan de chaos van de stad. Eén van de meest bijzondere parken in New York is toch wel High Line Park. Dit park werd aangelegd op het traject van een oude verhoogde spoorlijn die niet langer in gebruik is. Anders dan andere parken ligt dit park dus boven de grond. Het smalle park strekt zich op dit moment ruim 1,6 kilometer uit van Washington Street in het zuiden van Manhattan tot West 30th Street op de plek waar het Hudson Yards Redevelopment Project wordt voltooid.

Geschiedenis

Toen in de jaren 80 de West Side Line niet langer gebruikt werd door de New York Central Railroad ontstond het idee om op de rails een park aan te leggen. Dit idee was niet nieuw; het park werd aangelegd naar het voorbeeld van de Promenade Plantée In Parijs. Het stadsbestuur van New York was erg enthousiast over de plannen en stelde 50 miljoen dollar ter beschikking om de plannen uit te voeren. Overige gelden werden door particulieren bijeengebracht. Het park is ontworpen door de Nederlander Piet Oudolf. In 2009 werd de eerste fase van het project voltooid; op dit moment is er 1,6 kilometer van de spoorlijn omgetoverd tot verhoogd stadspark. Uiteindelijk zal het park ruim 2,3 kilometer lang worden.

Wanneer je in New York bent mag je een bezoekje aan deze bijzondere plek gewoon niet overslaan. Met uitzicht over de stad loop je door het groen over de oude spoorwegviaducten. Omdat het park slechts een paar meter breed is, is het maar de vraag of je hier echt kunt ontsnappen aan de drukte van de stad, maar speciaal is het zeker. Wanneer je na je bezoekje inderdaad het gevoel hebt dat je nog wat meer ontspanning kunt gebruiken: Central Park ligt slechts een kilometer of 2 naar het noorden.Plaats een reactie