Nieuwe expositie in de Citadel van Dinant

De Citadel van Dinant waakt al vele jaren over de stad Dinant. De Citadel vormt samen met Adolph Sax de grootste toeristische trekpleister van Dinant. Je kunt de citadel op drie manieren bereiken. Vanuit de Dinant kun je te voet of met een kabelbaan naar boven je kunt echter ook rondrijden en met de auto de citadel bereiken. Binnen het terrein van de citadel bevindt zich een grote speeltuin en een taverne.

De citadel zelf kan bezocht worden onder begeleiding van een gids. Deze gids neemt je mee langs de verschillende kamers van de citadel. In deze kamers wordt de geschiedenis verteld van de stad Dinant en de citadel. Een aantal van de ruimtes zijn ingericht met scenes uit de Hollandse periode. Hoogtepunten van het bezoek zijn de wapenkamer en de nagebouwde loopgraaf. Deze loopgraaf is aangelegd in de jaren dertig van de vorige eeuw. Het laatste deel van de loopgraaf bestaat uit een opgeblazen loopgraaf wat voor een bijzonder effect zorgt.

Omdat het honderd jaar geleden is dat de Eerste Wereldoorlog begonnen is hebben ze in de citadel een nieuwe interactieve expositie over de Grote Oorlog ingericht. Deze expositie staat bekend als de “ruimte 1914” en verteld het verhaal van de inwoners van Dinant en van 52 Franse soldaten die de dood vonden tijdens gevechten in de Citadel. Via verschillende interactieve schermen kom je veel te weten over dit wrede stukje geschiedenis van Dinant. Deze expositie kan gratis bezocht worden als je aan het wachten bent op de gids voor de rondleiding.

De Citadel van Dinant is opgenomen in één van de vele verschillende thematische grensoverschrijdende routes die zijn aangelegd onder de naam Ardennen All Access. Deze route staat bekend als de Fortenroute. Enkele andere hoogtepunten van deze route zijn het kasteel van Sedan, het kasteel van Bouillon en kasteel Lavaux-Sainte-Anne. In totaal kom je tijdens deze route 24 verschillende kastelen, burchten, vestingwerken en ruïnes tegen. Bij de meeste stopplaatsen is het mogelijk om een korte wandeling of een fietstocht te maken langs de verschillende bezienswaardigheden in de buurt.Plaats een reactie