Nostalgie in Dubai

Dubai staat erom bekend dat alles groot, duur en hypermodern is. In de hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten vind je onder andere het hoogste gebouw ter wereld, het grootste winkelcentrum ter wereld en het grootste aquarium ter wereld. De Dhow Wharfage aan Dubai Creek herbergt echter nog een stukje onvervalste nostalgie.

Dhows

Op deze plek midden in het centrum van Dubai leggen de dhows aan om handelswaar te laden, lossen of over te laden. Aan het begin van de 19e eeuw werd van Dubai een belastingparadijs gemaakt. Hierdoor verplaatste het grootste gedeelte van de handel zich naar deze stad. De dhows werden op dat moment ingezet als vrachtschepen om goederen tussen de verschillende plaatsen te vervoeren. De oorspronkelijke dhow werd voortgestuwd door de wind, heden ten dage worden de meeste dhows aangedreven door een motor.
Hoewel veel handel tegenwoordig met moderne schepen wordt vervoerd worden er nog steeds veel goederen door dhows verscheept. Het gaat hier voornamelijk om het goederenvervoer binnen de Golfregio.

De Dhow Wharfage ligt in de wijk Deira. Het terrein is niet afgesloten, waardoor je hier als toerist gewoon kunt rondlopen. Waar wij gewend zijn dat alles machinaal en robotgestuurd wordt geregeld, wordt er hier nog eerlijke noeste arbeid verricht. Langs de kades zie je de opgestapelde dozen die staan te wachten tot ze door de werklui aan boord worden gebracht om verscheept te worden. Dit geeft je het gevoel dat je een aantal decennia terug in de tijd reist. Door alle bedrijvigheid is het erg leuk om hier rond te lopen en de dhows te bekijken. Al dat kijken naar hard werkende mensen maakt doorgaans erg hongerig. Gelukkig is Dubai Mall (het grootste winkelcentrum ter wereld) dichtbij en heb je hier een grote keus uit hypermoderne restaurants waar je de honger en dorst kunt stillen.Plaats een reactie