Orval

Bij binnenkomst van de Abdij van Orval moesten we plechtig beloven om niet te schrijven over het heerlijke bier dat er gemaakt wordt. We zouden het alleen maar over de abdij mogen hebben. Het trappistenbier van Orval is namelijk steeds één van de meest geliefde bieren die in de Ardennen worden gemaakt en er kan maar een bepaalde hoeveelheid bier geproduceerd worden. Deze combinatie zorgt voor schaarste vandaar dat we niets over dit overheerlijke bier gaan vertellen. Wel kunnen we vertellen dat in de in de brasserie die bij de abdij hoort de enige plek op aarde is waar je als niet kloosterling de groene Orval van de tap kunt drinken. Naast de groene Orval kun je in Á l’Ange Gardien de verschillende kazen die in Orval geproduceerd worden proeven.

Gelukkig staat Orval niet alleen bekend om zijn bier maar ook om zijn prachtige abdij. Op het moment dat je de straat indraait van de abdij weet je dat je naar iets bijzonders op pad bent. De prachtige entree doet al vermoeden dat er iets bijzonders achter de muren verscholen gaat. Eenmaal langs de kassa kom je in de tuinen van de abdij terecht. In deze tuinen zijn de overblijfselen van de voormalige abdij te vinden. De oude abdij is tijdens de Franse revolutie bijna in zijn geheel verwoest. Van de oude kerk zijn slechts delen bewaard gebleven toch kun je nog steeds een goed beeld van de oude kerk krijgen. Op dit terrein is tevens een klein museumpje ingericht over het bier dat in de abdij gebrouwen wordt. Dit is op een leuke vernieuwende manier vormgegeven. Jammer genoeg is het niet mogelijk om de nieuwe kerk en de abdij te bezoeken. Wel kun je hier voor meerdere dagen in retraite gaan. Tijdens een retraite leef je net als de monniken die in de abdij wonen. Uit betrouwbare bron hebben we echter wel vernomen dat er wifi aanwezig is in de abdij dus helemaal afgezonderd leven is niet nodig.

Als je eenmaal je wandeling langs de ruïnes van het kasteel, de kruidentuinen, het brouwhuis, de bron Mathilde en het museum onder de kerk heb voltooid kom je uiteindelijk weer langs de winkel van de abdij. Hier kun je naast allerlei leuke souvenirs en lekkere kazen natuurlijk ook het overheerlijke Orval bier kopen. Er is echter wel een maximum van vier doosjes per persoon want er is natuurlijk schaarste.Plaats een reactie