Wie op vakantie naar Turkije of elders gaat en vervolgens met een koffer vol namaakartikelen huiswaarts keert die loopt geen risico meer dat de spullen in beslag genomen worden. Waar er tot voorheen slechts een deel van de neptassen, -broeken, -shirts, -zonnebrillen en -parfums gedoogd werd, daar lijkt het er nu op dat de Nederlandse douane een vrijbrief geeft om volop te gaan shoppen in de bazaars aan de Turkse kust. Als Nederlandse toerist wordt het daarom ineens interessant om met een halflege koffer richting Alanya, Antalya of Side te reizen en daar volop te gaan shoppen.
Dit zijn de versoepelde regels die sinds 1 juni 2016 gelden voor de invoer van nagemaakte merkartikelen door reizigers:
U mag voor eigen gebruik nagemaakte artikelen meenemen in uw reisbagage als u van buiten de EU Nederland in reist. U mag nagemaakte artikelen alleen meenemen als u daarmee geen handel drijft. De Douane kan onderzoeken of u inderdaad geen handel drijft met de meegebrachte nagemaakte artikelen.
Er is geen sprake van een handel drijven als:
- u incidenteel nagemaakte merkartikelen meeneemt naar Nederland en de EU
- u de nagemaakte artikelen persoonlijk gebruikt, leden van uw gezin de nagemaakte artikelen gebruiken, of als u de nagemaakte artikelen als cadeau weggeeft
- uit de aard en hoeveelheid van de nagemaakte artikelen duidelijk is dat u geen commerciële (bij)bedoelingen hebt
De Douane kan onderzoeken of u handel drijft met de meegenomen nagemaakte artikelen.
Er wordt wel expliciet gemeld nagemaakte goederen die per post of via een koeriersbedrijf naar Nederland komen wel in beslag genomen zullen worden en tot vervolging kunnen leiden. Voor toeristen is deze nieuwe richtlijn een stuk duidelijker dan de voorgaande regels waarbij er limieten gesteld werden die regelmatig tot verwarring leidden.
Pas op!
Een kleine valkuil die er nog wel is, is de regel dat je van buiten de Europese Unie voor maximaal 430 euro per persoon aan aankopen mee mag nemen zonder daarover invoerrechten en BTW te betalen. Deze regel blijft wel intact!
wat als ik namaakartikkelen koop en meebreng naar belgie