Traditioneel door Venetië

De waterstad Venetië is gelegen in het noordoosten van Italië en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Er zijn maar weinig straten in Venetië; van oudsher worden goederen en personen vervoerd over het water. De traditionele manier van vervoer is per gondel, de eerste gondels voeren al in de 11de eeuw door Venetië. Vandaag de dag worden de meeste goederen en personen vervoerd per zogenaamde waterbus. De gondels worden voornamelijk gebruikt voor het vervoer van toeristen.

Als toerist is het een ware beleving om je per gondel door de stad te laten vervoeren. Het is tevens een mooie manier om op je gemak alle bezienswaardigheden te zien. Bij de meeste bruggen staan de gondeliers te wachten op toeristen. Ook zijn er een aantal grote plekken vanwaar de gondels varen. De grootste ligt ten westen van het San Marcoplein. Hier is ook een werf te vinden waar gondels worden gebouwd.

Romantiek ten top

Wat is er nu romantischer om samen met je geliefde deze schitterende stad te verkennen met een gondel? De meeste gondeliers spreken wel een woordje Engels en vertellen graag over de bezienswaardigheden die je tijdens de vaart aandoet, bijvoorbeeld het San Marcoplein, de Rialtobrug en de Ponte Vechhio. De laatste is een aanrader om na je tochtje met je geliefde een ijsje te gaan eten en uit te kijken over de rivier de Arno.

Zelf gondelen

Een tochtje met een gondel is vrij prijzig. Overdag ben je voor een uurtje al gauw €80,- armer; in de avond liggen de prijzen nog iets hoger. Omdat het een ware kunst is de gondel te besturen (het punteren) is het niet mogelijk om de boot zelf te besturen. Wel zijn er een tweetal scholen in Venetië die je de kunst van het punteren aan kunnen leren. In een middag leer je hoe je een gondel door de kanalen kunt manoeuvreren. Je dient hiervoor wel over een goede balans te beschikken!Plaats een reactie