Vakantie in je eigen huis

De financiële omstandigheden zorgen ervoor dat steeds meer mensen moeten besparen op hun vakantie. Op websites verschijnen dat ook allerlei budgettips over hoe je je vakantie nog goedkoper kunt maken. Kortingskaarten, gratis bezienswaardigheden, goedkope accommodaties en nog goedkopere vliegtickets moeten ervoor zorgen dat zelfs de mensen die amper op vakantie kunnen toch op vakantie gaan. Het gevolg is vaak dat die vakantie door foute budgettering of onverwachte kosten toch duurder uitvalt dan je verwacht had. Resultaat is een bankrekening na je vakantie waar je niet vrolijk van wordt. Dat kan anders: vier je vakantie thuis.

Luxe en comfort

Het eerste voordeel dat je hebt is dat je overnacht in een huis of appartement dat wat betreft luxe en comfort vaak de gemiddelde vakantie-accommodatie overtreft. Zoek maar eens een ruime vakantiewoning met comfortabele bedden, een compleet uitgeruste keuken, meerdere televisies, gratis wi-fi, een comfortabele zithoek en sfeer. Waarschijnlijk kost zo’n vakantie jou de hoofdprijs, als je al iets naar je zin kunt vinden. Zonder maar een cent uit te geven heb je een luxe vakantiewoning die is afgestemd op jouw situatie.

Vakantiegevoel

Als je je vakantiegevoel wilt hebben in je eigen huis, dan moet je consequent zijn met het invoeren van een aantal regels voor jezelf en voor je gezin. Leef in je huis gedurende een week, twee weken of langer zoals je dat ook op vakantie zou doen. Dat is de enige manier om je vakantiegevoel op te roepen. Ga hier zover in door als dat mogelijk of nodig is. Ga je normaal gesproken kamperen, was dan gezellig met de hand af zoals je dat op de camping zou doen. Verblijf je op vakantie altijd in een hotel waarbij je zelf niet op hoeft te ruimen, huur dan voor een aantal uren per week een huishoudelijke hulp in. Lees geen post (leg de post ongezien weg), spreek niets af met vrienden, bekenden of familie en beantwoord geen telefoon. Gebruik gewoon whatsapp of zo om contact te houden met het thuisfront.

Als je op vakantie niet zelf zou koken, doe dat dan nu ook niet. Ga lekker uit eten dan dan het liefste een beetje wat je op vakantie ook zou eten. Ga ’s morgens om vers stokbrood of kaiserbroodjes als je dat op vakantie ook zou doen.

Belangrijk voor de gezinsspirit is om tijd aan elkaar te besteden zoals je dat op vakantie gewend bent. Ga hutten bouwen met je kinderen, heb gesprekken met elkaar, ga ravotten in het zwembad, speel gezelschapsspellen met elkaar, maak een wandeling na het eten en laat vooral de TV voor wat hij is. Overdag ga je musea bezoeken, winkelen, zwemmen of op een andere manier actief bezig zijn. Alles zoals je dat op vakantie ook zou doen.

Raar?

Het lijkt allemaal raar, een vakantie in eigen huis. Maar als je de opdracht serieus neemt en er met zijn allen probeert een echte vakantie van te maken, die zal zien dat op deze manier vakantie vieren een aparte beleving kan zijn. Verval vooral niet in de verleiding om dure pretparken te bezoeken, tenzij je dat op vakantie anders ook gedaan zou hebben.

Duurzaamheid

In deze tijd dat ook de reisbranche ‘duurzaamheid’ steeds meer als marketingtool gebruikt, is reizen zelden duurzaam. Alleen al het reizen op zich is niet duurzaam te noemen, tenzij je op de fiets of te voet op vakantie gaat. In eigen huis vakantie vieren is pas echt duurzaam. Alleen verdient de reisbranche er geen ruk aan. Die heeft liever dat je je laatste centen gebruikt om in de schoolvakantie de hoofdprijs te betalen voor een accommodatie waar een gemiddelde Nederlandse gedetineerde nog over zou gaan klagen.

Mocht je voldoende geld te besteden hebben om een vakantie naar wens te boeken zonder daardoor in de financiële problemen te komen doe dat dan zeker. Voor wie een vakantie budgettechnisch net een beetje lastig kan worden kan een vakantie in eigen huis zeker een idee zijn. Wie weet doen je buren het ook en kun je die eens een keertje wat beter leren kennen in plaats van een paar wildvreemden in een all-inclusivehotel in Turkije.Plaats een reactie