Vakantietrends 2014

Allereerst willen we iedereen een gelukkig en voorspoedig 2014 toewensen. Een jaar waarin je hopelijk op het gebied van vakanties mooie momenten mee mag maken en nieuwe dingen zult ontdekken. Na een economisch lastig 2013 met daarom natuurlijk het onverwachte faillissement van reisorganisatie Oad is het tijd om vooruit te blikken op het nieuwe jaar. Wat zijn de trends op het gebied van vakantie en reizen voor het jaar 2014?

Wij hebben onze verwachtingen op een rijtje gezet:

1. Vermijd de massa

Een trend die al langer bezig is maar dit jaar vooral doorzet is dat een groter wordende groep niet meer de kudde volgt maar op zoek gaat naar authentieke en nog niet door het toerisme verpeste plaatsen. Het internet draagt daar in bij, omdat je de mogelijkheid hebt om zelf reizen naar bijna elke uithoek van de wereld te boeken.

2. Drie generaties op reis

Op vakantie en opa en/of oma meenemen. Ook deze trend zet zich voort. Steeds vaker gaan drie generaties samen op reis. Door de drukke levens die we leiden is het samenzijn op vakantie vaak een compensatie voor het gebrek aan contact gedurende de rest van het jaar. Ook is het voor de kleinkinderen en grootouders leuk om op deze manier samen een gezellige tijd door te brengen.

3. Glamping

Nog steeds erg hot zijn dit jaar de luxe kampeertenten die bijna ingericht zijn als een vijfsterrenhotel. Glamping is dé vakantie voor wie wel wil kamperen, maar niet in wil boeten aan luxe.

4. Fietsen

De vele fietsprojecten in grote Europese steden zoals o.a. Parijs, Barcelona en Brussel zal ertoe bijdragen dat steeds meer mensen de fiets gebruiken om een stad te verkennen. Vergeet taxi, metro of hop on hop off bus, want de gezondere en goedkopere fiets is hét vervoermiddel tijdens een stedentrip in 2014.

5. Appartementen in plaats van hotelketens

De vanzelfsprekendheid dat je een hotelkamer boekt als je een stedentrip boekt is verdwenen. Het flink toegenomen aanbod van stadsappartementen via internetsites zoals Wimdu zorgen ervoor dat toeristen steeds vaker de relatief dure vierkante meters van een hotelkamer achter zich laten en kiezen voor een ruim appartement.

6. Budgetbestemmingen

Vroeger koos je zelf een datum, bestemming en eventueel ook accommodatie uit. In 2014 wordt het budget bepalend. Proberen om voor zo weinig mogelijk geld een leuke vakantie te maken. Dit doe je o.a. door de vliegticketaanbiedingen af te wachten van KLM, Transavia, Ryanair of Arkefly. Ook zal het aantal hotelkamers dat via vakantieveilingsites verkocht wordt meer toenemen. Budgetbestemmingen zoeken is dit jaar topsport!

7. Zelf boeken

De trend dat men vooral zelf de vakantie regelt zet zich dit jaar voort. Reisbureau’s zullen dit jaar niet profiteren van een mogelijk licht economisch herstel maar steeds vaker de rode cijfers in gaan. De verwachting dat de vakantiegangers dit jaar de duurdere en meer gecompliceerde reizen iets minder zullen boeken betekent dat de inzet van een reisprofessional steeds minder vaak noodzakelijk is.

8. Dichter bij huis en korter

De manier om reiskosten en reistijd te besparen is door het dichter bij huis te zoeken. Waarschijnlijk zal het aantal (korte) vakanties in Nederland, België en Duitsland toenemen. Ook zal het steeds meer gebeuren dat men een nachtje minder boekt dan normaal of zelfs helemaal niet overnacht en er een dagtrip van maakt. De verwegbestemmingen buiten Europa zullen financieel steeds vaker buiten het bereik van de gemiddelde Nederlandse toerist liggen.

9. Onbekendere steden

Men heeft steden zoals Parijs, Londen, Praag, Barcelona, Rome en Madrid inmiddels wel gezien. Toeristen gaan, mede dankzij het aanbod van de vele lowbudget vliegtickets, dit jaar vooral ook op zoek naar de meer onbekende steden. Dat kan in andere landen zijn, zoals Tallinn in Estland, Boekarest in Roemenië of Aberdeen in Schotland. Wat je echter steeds meer zult zien is dat men de wat kleinere en/of minder toeristische steden pakt in landen die wel veel bezocht worden door Nederlanders. Voorbeelden hiervan zijn Brno (Tsjechië), Bilbao (Spanje), Palermo (Sicilië) en Lille (Frankrijk).

10. Beleven

De toerist anno 2014 wil steeds meer beleven in plaats van luieren. En dan het liefst zo authentiek mogelijk. Excursies en hele vakanties worden steeds meer in het teken van ‘beleven’ gezet. In plaats van tempels bezoeken of een jeepsafari doen ga je dan bijvoorbeeld een dag meewerken op een lokale boerderij in Belize of ga je tegen betaling een traditionele bruiloft bijwonen in India.Plaats een reactie