Vanaf 2015 tol in Duitsland

Als het goed is moet je vanaf 1 januari 2015 tol gaan betalen voor het rijden op de autosnelwegen in Duitsland. De nieuwe regering van Duitsland heeft tolheffing in het regeerakkoord staan. De wet zou volgend jaar aangenomen moeten worden om vervolgens al in 2015 in werking te treden.

Voor de Nederlandse automobilist betekent dit naast zeer hoge autokosten in eigen land dat er na Frankrijk, Spanje, Italië, Bulgarije, Hongarije, Oostenrijk, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Tsjechië en Zwitserland nog een land bijkomt waar we moeten gaan betalen. Waar de Duitsers zelf gecompenseerd zullen gaan worden voor het betalen van tol in hun land, daar is het voor de Nederlandse vakantieganger weer een extra kostenpost. In Nederland gaan er dan ook steeds meer stemmen op om ook hier tolheffing in te voeren en de MRB en accijns op brandstof te verlagen. Op die manier moeten buitenlandse automobilisten ook hier mee gaan betalen.

Een mogelijk gevolg van de beslissing van Duitsland om tol te gaan heffen is dat in België het plan voor tolheffing ook weer uit de kast gehaald wordt. De drempel om deze eerder afgelaste tolheffing voor de Belgische wegen in te voeren wordt zo ineens een stuk lager.

Het is overigens jammer dat de Europese Unie zich nu niet laat horen. Als je naar een eenheid toe wilt gaan dan zijn al die verschillende tolsystemen een stap in de verkeerde richting. Wordt het misschien geen tijd om een Europese kilometerheffing in te gaan voeren? Dan het geld verdelen naar de hoeveelheid wegcapaciteit die per land gebruikt wordt? Het zal wel ijdele hoop zijn, want er zal altijd wel een land zijn dat dit blokkeert om hun eigen onredelijk hoge inkomsten op peil te houden.

foto: wikimedia commonsPlaats een reactie