Vliegangst

Vakantie is leuk, maar een hoop bestemmingen zijn alleen in korte tijd bereikbaar met het vliegtuig. Een gemiddelde zomervakantie duurt 3 a 4 weken. Dan ga je natuurlijk niet met de boot naar Madagaskar. Tegen de tijd dat je gearriveerd bent zitten je 4 weken er alweer op.  Dan blijft er dus maar één optie over; met het vliegtuig.

Voor veel mensen betekent dit dat je wel een bepaalde angst moet overwinnen. Op 10 kilometer hoogte zitten kan een redelijk claustrofobisch en machteloos gevoel geven.  Je hebt per slot van rekening geen controle over het vliegtuig en bij een technisch probleem kunnen de gevolgen nogal definitief zijn.

Veilig
Mocht je last hebben van angst om te vliegen, dan is het misschien geruststellend om te weten dat van allen publieke transportmiddelen het vliegtuig het meest veilig is. Juist omdat mankementen vaak nogal definitief zijn en de weersomstandigheden ook nogal hard op 10 kilometer hoogte is het van belang dat een vliegtuig veel kan doorstaan en technisch goed gecontroleerd wordt. In 2012 waren er ongeveer 500 doden met vliegtuigongelukken. Natuurlijk zijn dat er 500 te veel, maar als je het vergelijkt met het wegverkeer, boot of trein, dan is dit aantal doden nihil. Bij vliegangst is het goed om dit soort dingen mee te wegen en af toe aan te denken als je vliegt.

Angst is menselijk
Heb je je ooit wel eens afgevraagd waarom er mensen zijn die applaus geven wanneer de piloot het vliegtuig veilig aan de grond heeft gezet? De kans dit applaus komt uit een soort van opluchting is zeer groot. Wanneer de toiletjuffrouw een wc heeft schoongemaakt gaat er ook niemand klappen. Wanneer de bakker een brood bakt ook niet. Bij een ietwat turbulente vlucht is er na afloop ook meer applaus. Ieder mens heeft dus wel iets van angst in zich. Bedenk dat je niet de enige bent en dat angst normaal is.

Hulp
Als je echt heel veel last hebt van vliegangst kun je hulp zoeken. Er zijn speciale gedragswetenschappers die je kunnen helpen om te gaan met angsten zoals vliegangst. In de meeste gevallen helpt dit. Mocht je dan toch nog last hebben van vliegangst, da kun je er voor kiezen om een slaappil te pakken tijdens je vlucht of om gewoon niet te vliegen en een bestemming te zoeken die ook goed bereikbaar is met andere transportmiddelen.

Angst is een goede raadgever in dat geval.Plaats een reactie