Vliegen naar Suriname bijna onbetaalbaar

Het is een bekend gegeven dat de prijzen voor vliegtickets tijdens de zomervakantie gemiddeld hoger liggen dan anders. Meer vraag leidt nou eenmaal tot hogere prijzen. Maar dit jaar lijkt het extremer dan anders te zijn. Vooral op routes met weinig concurrentie worden er ineens woekerprijzen gevraagd door de luchtvaartmaatschappijen. Ook onze eigen KLM maakt zich hier schuldig aan. Het zorgde ervoor dat de Telegraaf hier vanochtend al een item aan wijdde. Met name de vluchten vanaf Amsterdam Schiphol Airport naar Paramaribo lijken deze zomer exorbitant duur te zijn. Luchtvaartverslaggever Yteke de Jong heeft over prijzen van 1500 tot 5000 euro voor een vliegticket. Normaal gesproken vlieg je in het hoogseizoen voor 1000 tot 1500 euro naar Suriname.

KLM lijkt hiermee te profiteren van de krapte in de markt. De problemen van Surinam Airways zorgen ervoor dat het aantal vliegtuigstoelen naar Paramaribo beperkt is. Yteke de Jong vraagt zich hardop af of de KLM probeert een slaatje te slaan uit het feit dat veel mensen met Surinaamse roots tussen Nederland en de voormalige kolonie te vliegen.

Natuurlijk hebben we even gecheckt of het item van de Telegraaf op feiten gebaseerd is. En ja, dat is het. Wie aanstaande maandag voor een week naar Suriname wil vliegen, die is bij KLM ruim 4000 euro kwijt voor een vliegticket. Je mag dan wel in de aangename ligstoelen van de business class plaatsnemen omdat de economyklasse dan al vol zit.

Google flights

In google flights kun je gemakkelijk zien op welke dagen je de goedkoopste tickets kunt vinden. Kijk je voor een achtdaagse reis (die door google flight als 7-daagse reis gezien wordt), dan zie je voor de komende week geen tarieven onder de tweeduizend euro per persoon. Zelfs tot ver in augustus zie je amper vliegtickets die onder de in het item genoemde grens van 1500 euro duiken. Een uitzondering is vertrekken op zaterdag 23 juli met Surinam Airways en terugvliegen op zaterdag 30 juli. Dit retourticket is op dit moment nog te boeken vanaf 816 euro per persoon.