Zo bereid je je voor op een motorvakantie

Rondtoeren op je motorfiets; dat is de ultieme vrijheid! Toch is een goede voorbereiding belangrijk om je vakantie op de motor tot een onvergetelijke ervaring te maken. Met onderstaande tips plan je jouw trip op de perfecte manier.

1. Je tweewieler voorbereiden

Het is natuurlijk van essentieel belang dat je motor in goede staat is. Controleer vóór je vertrek:
• Banden: zowel de spanning als mate van slijtage.
• Lichten: doen alle lichten het? Check groot licht, dimlicht, richtingaanwijzers en remlicht.
• Vloeistoffen: check olie, remolie en koelvloeistof en vul deze eventueel aan.
• Overig: check remblokken, olie- en luchtfilter, ketting, zijpedaal, etc. Smeer de ketting in en geef je tweewieler eventueel een volledige onderhoudsbeurt. ‘Better be safe than sorry!’

2. Route uitstippelen

Wil je in relatief korte tijd een grote afstand afleggen, dan kun je over de snelweg rijden. Maar is het rijden zelf belangrijker dan je bestemming? Kies dan voor de binnenwegen en geniet van de omgeving. Reis je met een groep, bespreek dan elke dag van te voren de route die wordt gereden. Een navigatiesysteem is uiteraard erg gemakkelijk. Reis je liever met een kaart, koop dan een tanktas met ruimte voor een kaart. Dat reist veel prettiger. Leg de lat tijdens die planning overigens niet te hoog. Je hebt er niets aan als je doodmoe aankomt op je bestemming en nauwelijks de tijd hebt om nog te genieten!

3. Proviand

Schaf pakjes/flesjes drinken en snacks aan voor onderweg. Zorg ook dat je altijd een fles water bij je hebt. Kom je onderweg een mooie rustplek tegen, stop en neem even de tijd om wat te eten en drinken en te ontspannen. Vul je voorraad onderweg aan, zodat je altijd wat te eten en drinken bij je hebt.

4. Bagage

Op je tweewieler heb je maar weinig ruimte voor bagage. Neem dus uitsluitend het hoogst noodzakelijke mee en investeer in goede zadeltassen en tanktas. Je kleding kun je onderweg wassen. Bekijk vooraf de weersvoorspellingen en pas je kleding daar op aan. Neem een reparatieset (wat steeksleutels, duct tape, ijzerdraad e.d.) mee om de kleine problemen aan je motor mee te verhelpen. Een volgend belangrijk punt: zorg dat je bagage goed is ingepakt voor het weer én goed is vastgebonden. Het is niet fijn als je na een tijd terug moet rijden om verloren spullen te gaan zoeken.

5. Kies een goede helm

Een integraalhelm biedt de meeste bescherming bij ongelukken én tegen regen, wind, kou en vliegen. Nadeel van dit type helm is dat het lastiger is om te praten tijdens het rijden en het kan wat warm zijn als het warm weer is. Een pothelm biedt wat dat betreft meer vrijheid, maar de voordelen van een integraalhelm wegen zeker op tegen de nadelen. Kom je in een plotselinge regenbui terecht, dan zal je dankbaar zijn voor je keuze!Plaats een reactie