Zwaar jaar voor reisbranche?

De economische malaise in Nederland houdt al enkele jaren aan. Binnen de reisbranche leken de gevolgen van de crisis nog mee te vallen. De vraag is of dit in het jaar 2013 ook zo blijft. Het kan toch bijna niet anders of een groot deel van de middenklasse moet dit jaar gaan beknibbelen op de vakantie-uitgaven. Koopkrachtdalingen die soms oplopen tot tegen de tien procent, oplopende werkloosheid, onrust op de woningmarkt en vooral de onzekerheid over de hypotheek moeten er toch toe gaan leiden dat men minder geld uit gaat geven aan vakanties. Een rondvraag onder twintig huishoudens met een inkomen dat tussen de 30 en 50 duizend euro per jaar ligt leert dat de uitgaven aan vakanties dit jaar inderdaad zouden moeten gaan dalen. Hoewel twintig huishoudens misschien niet erg representatief is voor de Nederlandse middenklasse laat het wel een signaal zien.

Opvallend is dat van de acht huishoudens die normaal voor Nieuwjaarsdag hun vakantie al vastgelegd hebben er nu nog zes huishoudens zijn die dat nog niet gedaan hebben. De belangrijkste reden hiervoor is dat de financiële draagkracht hiervoor nog onvoldoende is om een vakantie van duizenden euro’s te boeken. Andere argumenten zijn teruglopende omzetten bij zelfstandigen en de angst voor het verliezen van een baan. Van de twintig huishoudens hebben op dit moment vijf huishoudens hun zomervakantie al (deels) vastliggen. Drie van de vijf hebben een vakantie geboekt die wat betreft prijs vergelijkbaar is met de vakantie van afgelopen jaar. Eén huishouden vliegt dit jaar naar Spanje in plaats van naar het aanzienlijk duurdere Aruba en één huishouden gaat komende zomer met de eigen auto kamperen in Italië in plaats van vliegen naar Egypte.

De reisbranche zal er alles aan doen om signalen de pers in te sturen dat het goed gaat met de boekingen. Alles is er ze aan gelegen om niet het beeld te scheppen dat er weleens een overschot zou kunnen ontstaan aan vakanties en vliegtickets op sommige bestemmingen. Op die manier kunnen ze de prijzen voor vakanties wat langer kunstmatig hoog houden. Ik houd mijn hart vast en hoop dat alle reisorganisaties het lastige jaar 2013 zullen overleven. Ik vrees echter dat dit ijdele hoop is.



Plaats een reactie