Zwarte zaterdagen zomervakantie 2014

De vakantietijd komt er weer aan. Een periode dat vele Nederlanders eropuit trekken naar een zonnige bestemming om te genieten van een welverdiende rust na een jaar hard werken.
Vakantie is echter niet een typisch Nederlands begrip, ook in andere landen binnen Europa hebben de mensen vakantie. Vaak liggen de vakantieperiodes in Europa redelijk binnen dezelfde periode. Daarbij komt ook nog dat de meeste mensen het liefst al in het begin van deze periode op vakantie gaan, dus zodra de scholen gedaan zijn gaat Europa massaal op vakantie. Elk jaar resulteert dit weer in de beruchte zwarte zaterdag. Op zo’n gaat een aanzienlijk grote groep mensen de weg op waardoor het verkeer volledig plat loopt.

Frankrijk
De term zwarte zaterdag is geboren in Frankrijk. Het waren de snelwegen bij Lyon die voor het eerst in het nieuws kwamen met monsterfiles.  Omdat het vakantiegedrag vrij goed te voorspellen is, kan er ook al met redelijk zekerheid voorspeld worden wanneer de zwarte dagen zullen komen. De slechtste dag dit jaar in Frankrijk is 2 augustus. Dan worden er in heel Frankrijk problemen verwacht. Ook op 9 augustus is het op veel plaatsen in Frankrijk zwarte zaterdag. Dat zijn de drukke data voor de heenreis. Op 16 augustus wordt de grootste drukte verwacht voor de terugreis.

Duitsland
Een ander land waar veel mensen door moeten om hun vakantiebestemming te bereiken is Duitsland. Het fenomeen zwarte zaterdag is hier dus ook bekend. Op alle zaterdagen van de periode vanaf  19 juli tot zaterdag 16 augustus verwacht men in Duitsland grote verkeersdrukte op vooral de zaterdag.  Ook moet je in Duitsland rekening houden met je  milieusticker als je de binnensteden in gaat.

Voorkom grote drukte
De zwarte zaterdagen zijn vaak zeer goed voorspel en lang op voorhand bekend. Dit maakt het vermijden van de drukte dan ook meteen makkelijk. Je kunt er voor kiezen om bijvoorbeeld al op vrijdagavond te vertrekken en ’s nachts te reizen zodat je de drukte voor bent. Ook kun je iets meer geduld hebben en pas op zaterdagavond of zondag te vertrekken. Op deze manier vermijd je lange files en ben je uiteindelijk niet zo gek veel later op je eindbestemming dan iemand die voluit heeft mogen genieten van de zwarte zaterdag.Plaats een reactie