4 beste plaatsen om te bezoeken in Italië

De beroemde Italiaanse operacomponist Giuseppe Verdi zei ooit: “Jij mag het universum hebben als ik Italië mag hebben.” Dit citaat vat de schoonheid van dit Zuid-Europese land in het midden van de Middellandse Zee goed samen. Italië, vaak aangeduid als het land in de vorm van een lange laars met een hoge hak, is een land vol cultuur en erfgoed en is de thuisbasis van enkele van de beroemdste monumenten, architectuur en, natuurlijk, keuken ter wereld. Met grootheden als Michelangelo, Leonardo da Vinci en Galileo Galilei die van dit schiereiland afkomstig zijn, is Italië vaak synoniem met de beroemde bella vita, wat Italiaans is voor het mooie leven. Het draait allemaal om de Italiaanse filosofie om het leven ten volle te leven, te genieten van elk moment en te genieten van de dolce vita.

Rome, een van de oudste steden van Europa, herbergt enkele van de mooiste architectonische wonderen, waaronder het Colosseum en de Trevifontein. In het noorden is Milaan de mode- en financiële hoofdstad van het land. Vaticaanstad, een onafhankelijke stadstaat binnen Rome, is de zetel van de paus en de thuisbasis van de grootste kerk ter wereld, de Sint-Pietersbasiliek. Maar naast deze voor de hand liggende attracties heeft Italië nog een aantal andere interessante steden en mooie stadjes met eclectische bezienswaardigheden. Hier is een blik op enkele daarvan.

Florence

Florence, dat vaak de bakermat van de Renaissance wordt genoemd, is een van de aantrekkelijkste steden van Italië. Lokaal bekend als Firenze, werd deze oude stad tussen de 14e en 17e eeuw een bloeiend handelscentrum, dankzij de aanwezigheid van enkele rijke kooplieden die de stad grotendeels beheersten, zoals de beroemde Medici-familie. Als grote mecenassen van kunst en architectuur waren zij in feite verantwoordelijk voor het ontstaan van de Italiaanse Renaissance, een revolutionaire beweging op het gebied van niet alleen kunst en architectuur, maar zelfs literatuur en wetenschap.

Het landschap van de hele stad is bezaaid met prachtige kerken, gebouwen en beelden en lijkt op een openluchtmuseum. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het historische centrum van Florence in 1982 door de UNESCO tot werelderfgoed werd uitgeroepen. De kathedraal van Florence, genaamd de Santa Maria del Fiore, staat ook bekend als de Duomo en is beroemd om zijn enorme koepel die nog steeds de grootste bakstenen koepel ter wereld is. Het Baptisterium, de Klokkentoren van Giotto, het Museum van de Opera del Duomo en het Palazzo Vecchio, het stadhuis van de stad, zijn slechts enkele van de andere ontzagwekkende bouwwerken in de omgeving.

Pisa

De tweede ‘must-visit’ van Italië is Pisa. Deze charmante stad, gelegen aan de oevers van de rivier de Arno en gelegen in de regio Toscane, is een must voor liefhebbers van geschiedenis en architectuur. Ongetwijfeld de ziel en het hart van de stad is de Scheve Toren gelegen op het prachtige Piazza dei Miracoli. Dit imposante bouwwerk dateert uit de 12e eeuw en is een van de zeven wereldwonderen. Nadat je hebt geposeerd voor wat eigenzinnige foto’s, neem je de tijd om de toren te beklimmen voor een panoramisch uitzicht op het omringende landschap.

Behalve de Scheve Toren herbergt het complex verschillende andere gebouwen van enorme historische betekenis, waaronder de kathedraal genaamd de Duomo van Santa Maria Assunta, het Baptisterium en de begraafplaats of het Camposanto. De architectuur van deze gebouwen – vol met ingewikkeld houtsnijwerk, pilaren en bogen – is werkelijk opmerkelijk. Het museum van de kathedraal en het Piazza dei Cavalieri zijn andere beroemde bezienswaardigheden van de stad.

Pisa is ook de geboorteplaats van de astronoom Galileo Galilei en huisvest een van de oudste en beste universiteiten van Europa, namelijk de Universiteit van Pisa (1343 na Chr.). Afgezien van de historische bezienswaardigheden kunt u in deze bruisende universiteitsstad een wandeling langs de Arno maken om de adembenemende zonsondergang mee te maken.

Het eiland Capri

Capri wordt vaak genoemd als de bestemming voor de rijken en beroemden. Dat klopt deels ook wel als je het hebt over dit eiland gelegen aan de zuidkant van de Baai van Napels. Een perfecte plek om te bezoeken in de warmere maanden, dit eiland is verdeeld in drie hoofdgebieden: de belangrijkste haven of Marina Grande waar u aankomt via een boot, Capri waar het centrale plein aka Piazzetta is gelegen en Anacapri dat het hoogste dorp is dat bereikbaar is met een minibus vanaf Capri. Capri’s Piazzetta is een kleurrijk, levendig gebied dat wemelt van de eetgelegenheden, cafés en souvenirwinkels. Een perfecte plek om tijdens de schemering een drankje te drinken terwijl u naar het blauwe water kijkt, dit zal uw lichaam, geest en ziel zeker verjongen. Anacapri is al even charmant met zijn smalle steegjes die een aantal charmante, kleurrijke winkels, boetiekjes en cafés herbergen. Hier kunt u een stoeltjeslift nemen naar het hoogste punt voor een absoluut dramatisch uitzicht over de Golf van Napels en de Golf van Salerno. Luxe boten en jachten verspreid over het saffierblauwe water zijn een lust voor het oog vanaf de top.

De beroemdste attractie van Capri is ongetwijfeld de Blauwe Grot, een zeegrot die magisch verlicht wordt door een blauw licht. De intens blauwe kleur is het spel van het zonlicht dat door een holte onder het begin van de grot valt. Gehuld in mysterie en legendes is dit een bezienswaardigheid die u niet mag missen als u in Capri bent.

Sirmione

Als u wat tijd midden in de natuur wilt doorbrengen en weg van de stedelijke drukte, dan is het mooie dorpje Sirmione aan het Gardameer iets voor u. Het heeft een uitgesproken middeleeuwse sfeer. Deze plaats heeft een uitgesproken middeleeuwse sfeer, met zijn smalle paden, kronkelende steegjes en stenen bogen. Met bloemen versierde vensterbanken, uitpuilende bougainville die langs de stenen muren kruipt, gekoppeld aan schilderachtige cafés en ijssalons, maken dat de stad rechtstreeks uit een sprookje komt. Behalve wandelen langs het meer, uitrusten op het strand en het stadscentrum verkennen, kunt u een bezoek brengen aan het 13e-eeuwse kasteel Scaliger, een fort in het centrum van de stad. U kunt ook een korte excursie maken met een speedboot over het prachtige azuurblauwe water van het Gardameer om de pracht en praal rondom u in u op te nemen. Als u in het dorp bent, vergeet dan niet het verrukkelijke en authentieke gelato ijs te proeven dat verkrijgbaar is in de meest uiteenlopende smaken: citroen, walnoot, pistache en zelfs tiramisu!