5 dingen die je NIET moet doen op Curaçao

Er zijn tal van websites, blogs en influencers die je vertellen wat je allemaal kunt doen op de tropische vakantiebestemming Curaçao. Wat je weinig leest of hoort, is wat je vooral niet moet doen als je een overheerlijke vakantie op Curaçao viert. Met positieve verhalen zorg je voor inspiratie en inspiratie verkoopt. Dat vooral in deze tijd er vooral mooie verhalen verteld worden om zoveel mogelijk vakanties naar Curaçao te verkopen is begrijpelijk. De reisbranche heeft het zeer zwaar en Curaçao is één van de twee warme reisbestemmingen waarvoor geen negatief reisadvies geldt. Natuurlijk worden termen zoals magisch, tropisch, wonderschoon, sfeervol, romantisch en pittoresk gebruikt. Het liefste spuit men een fontein van superlatieven over het product Curaçao uit. Ik ben van mening dat je ook de andere kant van de medaille moet vertellen. Niet om een bestemming in een kwaad daglicht te stellen, maar juist om ervoor te zorgen dat mensen die een reis maken daar geen onaangename ervaringen zullen hebben. Een gewaarschuwd mens telt immers voor twee, niet waar?

Voor het eiland Curaçao weten we 5 dingen die je beter niet kunt doen als je daar op vakantie gaat. Het betreft simpele wetenswaardigheidjes die gemakkelijk te onthouden zijn, weinig moeite kosten, maar wel ellende kunnen voorkomen.

[1] Vergeten te smeren

Zeker in deze periode van het jaar vergeten toeristen gemakkelijk om zich goed te beschermen tegen de zon. In laatste kwartaal van het jaar is het wat vaker bewolkt en regenachtig op Curaçao. Het grote gevaar zit hem erin om pas te gaan smeren met een anti-zonnebrandmiddel op het moment dat de zon doorkomt. Op een tropische bestemming zoals Curaçao kan het ook bij bewolkt weer zonkracht 7 of 8 worden, zolang de bewolking niet dik is.

[2] Te dicht bij koraalduivels komen

In de wateren van Curaçao kun je uitstekend snorkelen en duiken. De meeste vissen zijn onder normale omstandigheden ongevaarlijk voor de mens. Er zijn twee uitzonderingen die voor kunnen komen. Zo bestaat er een kleine kans dat je met een steenvis in aanraking komt. Curaçao behoort niet tot de natuurlijke habitat van deze giftige vis. Uit eigen ervaring weten we dat ze er wel voor kunnen komen. Bij het Blauwbaai strand hebben we steenvissen gespot. Een invasieve en giftige vissoort die vaker gespot wordt is de koraalduivel. Deze schorpioenvis is betoverend mooi door de vele stekels. Deze zijn bij aanraking giftig. Bij provocatie kan de koraalduivel agressief reageren.

[3] Onder een ‘manzanilla’ gaan liggen

Op Curaçao komen giftige bomen voor. Het gaat om de manzanilla, wat letterlijk iets zoals ‘kleine appeltjes’ betekent. De appeltjes die in deze boom groeien zijn giftig. Niet alleen bij opeten, maar ook bij aanraking. Hetzelfde geldt voor de bladeren van de boom. Als je onder een manzanilla gaat zitten, staan of liggen terwijl het regent, dan kan het gif met het regenwater naar beneden komen en voor irritatie of zelfs brandwonden op de huid zorgen. Bij de meeste manzanilla’s staan waarschuwingsborden. Neem deze serieus!

[4] Iets in je huurauto achterlaten

Tot de domste dingen die je op Curaçao kunt doen behoort het achterlaten van spullen in je huurauto. Zeker als het om waardevolle spullen gaat. Op heel het eiland zijn dieven aanwezig die het gemunt hebben op auto’s. Vooral huurauto’s zijn geliefd om bij in te breken. Locals weten wel dat je niets in je auto moet achterlaten, hoe goedkoop het ook is. Toeristen maken nog wel geregeld de fout om wat te laten liggen in de auto. Om te voorkomen dat men een ruit inslaat terwijl er niets in de auto ligt, is het vaak beter om de auto niet op slot te doen.

Voor het geval dat: het beste huur je een auto op Curaçao die all-risk verzekerd is en waarbij je geen eigen risico hebt. Dat kan bijvoorbeeld via Sunny Cars.

[5] Haast hebben

Heb je haast terwijl je op Curaçao bent? Niet doen. De rest van de mensen op het eiland heeft dat niet, wat voor jouw frustraties op kan leveren als je wel haast hebt. Tranquilo of poco poco is iets wat je geregeld zult horen of ervaren op Curaçao. Het betekent zoiets als ‘rustig’ of ‘rustig aan’. In het verkeer zul je zien dat locals hun tijd kunnen nemen. Op het terras kan het net wat langer duren dan je zou willen totdat je koele Amstel Bright geserveerd wordt en wie een afspraak met een local maakt, die loopt een redelijke kans dat hij of zij te laat is. Welkom op Curaçao!Plaats een reactie