5 redenen om Alicante te bezoeken

Laat me maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben een Spanje-fan. Er gaat geen jaar voorbij (op coronajaar 2020 na) waarin ik niet tenminste één keer in Spanje te vinden ben. Zo was ik recent nog in Malaga en vertrek ik over een paar dagen naar Sevilla. De zomervakantie vier ik dit jaar op Tenerife. Ik beperk me niet tot de grote toeristische bestemmingen. Ook in de binnenlanden van Spanje kan ik me prima vermaken. Voor een stedentrip kies ik net zo lief een andere stad dan de voor de hand liggende keuzes. Zo kun je mij helemaal blij maken met een trip naar Alicante. Voor velen is het de toegangspoort tot de Costa Blanca, voor mij is het een van de fijnste steden aan de Spaanse kust. In zo’n twee uur vlieg je van Amsterdam naar Alicante. Bij het openen van de vliegtuigdeur komt de heerlijke Spaanse zon je al tegemoet.

Maar waarom Alicante? Ik zal je met alle liefde en plezier vijf redenen geven om Alicante te bezoeken.

[1] Het weer

Alicante heeft een fantastisch klimaat. Dit geldt natuurlijk voor zoveel Spaanse bestemmingen. Toch is het weer in Alicante net wat beter dan een aantal andere plekken. De zomer begint zowat in mei en duurt tot in september. Extreme hitte zoals in het zuiden van het land komt minder gemakkelijk voor. In de winter is het juist wat aangenamer dan in grote delen van het land.

[2] Niet zo toeristisch

Hoewel Alicante midden in een populaire toeristische regio ligt, is de stad minder toeristisch dan steden zoals Valencia, Barcelona of Malaga. Hierdoor heb je minder het gevoel een toerist te zijn tussen alleen maar andere toeristen, maar ben je meer een gast tussen grotendeels lokale mensen.

[3] Niets moet, alles mag

Laten we eerlijk zijn: op een mediterraan tempo een stad ontdekken zonder dat er iets moet. Dat klinkt toch heerlijk? Hoewel er in Alicante voldoende te zien en te doen is, zul je hier minder de druk voelen om de belangrijkste bezienswaardigheden te moeten bezoeken.

[4] Heerlijk en betaalbaar genieten

Alicante is geen jetsetbestemming en het horeca-aanbod richt zich grotendeels op de Spanjaarden zelf. Deze combinatie zorgt voor de aangename omstandigheid dat je hier goed kunt eten en drinken tegen betaalbare prijzen. Zogenaamde tourist traps zul je hier amper vinden. Wat misschien wel even wennen is, is dat je in de betere restaurants niet al te vroeg aan kunt schuiven voor het diner.

[5] Fantastische stranden

Alicante behoort tot het selecte groepje grotere Spaanse steden dat het strand direct naast het centrum heeft. Van de winkel zo het strand op en na het zonnebaden direct de stad in om van een koel drankje met tapas te genieten. Wat heb je nog meer nodig tijdens je vakantie?