5 redenen voor een vakantie in eigen land

Dat dit een ander jaar is dan anders, is een understatement. Voor velen zal de komende zomervakantie daarom een andere invulling krijgen dan gebruikelijk. Daar waar het gros vooral gewend is om de vakantie ergens in het buitenland te vieren, daar zal de keuze de komende maanden vaker vallen op een vakantie in eigen land. En waarom niet eigenlijk? Nederland is prachtig! Als je ver kijkt, zie je soms niet door wat voor schoonheid je omringd bent. Niet voor niets dat jaarlijks miljoenen buitenlandse toeristen juist naar ons kleine landje komen om hier hun vakantie te spenderen. Zij zien hoe bijzonder Nederland is. Voor ons biedt de huidige situatie juist  de kans om ons eigen land te herontdekken. En dat dit gaat gebeuren, blijkt wel uit het feit dat men nu meer zoekt naar vakantiehuizen in Nederland, dan naar all-inclusivehotels aan de Middellandse Zee of elders.

Voor wie thuisblijven echt geen optie is, is dit de uitgelezen kans om Nederland te herontdekken. Ik heb 5 redenen op een rijtje gezet waarom je, als je dit jaar toch op vakantie wilt gaan, juist voor Nederland zou moeten kiezen. Ongeacht wat de Europese landen de komende maand gaan beslissen over het wel of niet openen van grenzen.

[1] Nederland is uniek

Als je hoort of leest wat men in het buitenland over Nederland en Nederlanders zegt, dan kun je stellen dat Nederland uniek is. De vrijheden die we hier hebben, de manier waarop we met elkaar omgaan en bepaalde landschappen zijn uniek voor de wereld. Met name de manier waarop wij het water bedwingen en gebruiken is bijzonder. Onze hoofdstad Amsterdam is met z’n grachten daar natuurlijk een goed voorbeeld van, maar ook de Deltawerken in Zeeland.

[2] Heb je Nederland echt ontdekt?

De meeste Nederlanders hebben de Noordzeekust en de hoofdstad Amsterdam al wel een keer (of meer) gezien. Maar heb je weleens door de unieke Biesbosch gevaren? Heb je weleens gefietst op de Veluwe? Ben je weleens op de Waddeneilanden geweest? Heb je al een keer een wandeling over een heidegebied gemaakt? Heb je een keer een Hanzestad bezocht, zoals Zutphen, Deventer of Kampen? Heb je je al eens in typische Volendamse klederdracht op de foto laten zetten? Heb je de mergelgrotten in het zuiden van Limburg al eens bezocht? Deze zomer is dé tijd om Nederland echt te ontdekken.

[3] Je kunt heerlijk eten in Nederland

Nederland staat niet bekend om zijn culinaire rijkdom. En laten we eerlijk zijn: snert en boerenkoolstamppot zijn minder sexy gerechten dan een paella of een heerlijke pasta met vongole. Maar wie zich verdiept in de Nederlandse eetcultuur die zal ontdekken dat onze keuken breder en verrassender kan zijn dan dat je denkt. En wat je niet moet vergeten is dat dankzij onze landbouw en veeteelt we kunnen genieten van de mooiste ingrediënten. Wat weerhoudt je om lekker zelf aan de slag te gaan met deze fraaie producten.

Voor wie geen zin heeft om te koken of in Nederlandse kost, die kan in Nederland terugvallen op horeca die vrijwel alle landen ter wereld vertegenwoordigen. Je kunt als het ware een culinaire wereldreis in eigen land maken.

[4] We hebben prachtige musea

Ben je een museumliefhebber, dan heeft Nederland een enorm groot scala aan boeiende musea die je kunt bezoeken. Naast bekende musea zoals het Van Goghmuseum en het Rijksmuseum telt ons land tal van andere musea. Soms bekend, soms wat minder bekend. Zo heb ik zelf de afgelopen jaren genoten van het Teylers Museum in Haarlem (het oudste museum van Nederland), het Textielmuseum in Tilburg en het Boymans Van Beuningen museum in Rotterdam. Wil je deze zomer meerdere musea gaan bezoeken? Overweeg dan een museumjaarkaart. Vergeet vanwege de beperkte capaciteit niet om je toegang altijd vooraf te reserveren.

[5] Het is de veiligste optie

Velen zijn zich ervan bewust dat reizen deze zomer een extra risico betekent. Hoe minder je je verplaatst, des te kleiner de kans is dat het ergens onderweg mis gaat. Nou moet angst geen doorslag geven voor je vakantiekeuze, maar het is een afweging die velen zullen maken. Moet je nou echt naar een ander land om een geslaagde vakantie te hebben? Die vraag moet je meenemen in je overweging voor een zomervakantie in 2020.Plaats een reactie