5 tips voor pittoreske dorpen in Spanje

Als echte Spanje-liefhebber probeer ik alle uithoeken van dit geweldige land te ontdekken. Natuurlijk vermijd ik de toeristische plekken daarbij niet. Zo was mijn allereerste buitenlandvakantie met mijn vrouw (toen nog mijn vriendinnetje) in 1992 naar Salou. Lekker twee weken genieten van zon, zee, strand en uitgaan aan de Costa Dorada. Met de bus van Solmar Reizen vanuit opstapplaats Breda richting het zuiden. Ik herinner het me nog bijna als de dag van gisteren.

Inmiddels heb ik al wel wat meer van Spanje gezien. Ik ben er als het even kan meerdere keren per jaar te vinden. Zo vertrek ik binnenkort weer naar Lanzarote en vlieg ik vlak daarna naar Barcelona. Ik moet zeggen dat ik tegenwoordig wat makkelijker het vliegtuig pak, maar dat ik toch ook graag tussen de leuke busreizen snuffel. Zo is het een wens van me om een keer in een rustig tempo een busreis door het noordwesten van Spanje te maken. Dat is een hoek waar ik nog amper geweest ben, maar die absoluut de moeite waard is.

Je hoeft niet persé helemaal naar die kant van Spanje te reizen om bekende en minder bekende pittoreske dorpen te bezoeken. Wij hebben er al tal gezien. Ik zal mijn 5 tips voor mooie dorpjes in Spanje met je delen.

Guadelest

Guadalest is een prachtig dorpje gelegen in de provincie Alicante, in het zuidoosten van Spanje. Het is vanwege zijn prachtige landschap en culturele erfgoed een van de mooiste uitstapjes in de regio. Het dorpje ligt op een klif boven een stuwmeer en biedt een adembenemend uitzicht op de omgeving. De meest opvallende bezienswaardigheid van Guadalest is het kasteel van San José, dat bovenop de klif ligt en dateert uit de 11e eeuw. Het kasteel biedt een fantastisch uitzicht over de omliggende bergen en het stuwmeer.

Muros

Muros is een pittoresk dorp gelegen aan de noordwestelijke kust van Spanje, in de regio Galicië. Het dorp ligt aan de Ría de Muros, een prachtige baai die bekend staat om zijn kristalheldere wateren en idyllische landschappen. Het historische centrum van Muros is een doolhof van geplaveide straatjes, waarlangs oude stenen huizen, pleintjes en kleine winkeltjes zijn gevestigd. Het meest opvallende kenmerk van het dorp is de middeleeuwse muur die het centrum omringt en die nog steeds in goede staat verkeert.

Grazalema

Grazalema is een prachtig dorp gelegen in de Sierra de Grazalema in het zuiden van Spanje. Het dorp is bekend vanwege de spectaculaire uitzichten op de bergen en het omliggende landschap, evenals de unieke cultuur en geschiedenis. Het dorp is klein en charmant, met smalle straatjes die slingeren tussen witgekalkte huizen en gebouwen. Het centrale plein is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van een kopje koffie terwijl u de lokale bevolking bekijkt die hun dagelijkse leven leiden. Het dorpsmuseum is ook een bezoek waard, hier kunt u alles te weten komen over de geschiedenis van de regio.

Iznájar

Iznájar is een prachtig dorpje gelegen in het zuiden van Spanje, in de provincie Cordoba. Het dorpje ligt op een heuvel en biedt een adembenemend uitzicht over het grootste stuwmeer van Andalusië, dat dezelfde naam draagt als het dorpje: Iznájar. Het dorpje heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de tijd van de Romeinen. Dit is terug te zien in de architectuur en de vele historische gebouwen die het dorpje rijk is, zoals het Moorse kasteel uit de 8e eeuw en de kerk van Santiago uit de 16e eeuw.

Iznájar is vooral bekend om zijn heerlijke gastronomie. Het dorpje staat bekend om zijn lokale specialiteiten, zoals gebakken vis, stoofpotjes en het beroemde Andalusische gazpacho. Daarnaast worden er in de omgeving van het dorpje veel olijfbomen verbouwd, waardoor er ook heerlijke olijfolie wordt geproduceerd.

El Ciego

El Ciego is een prachtig dorpje gelegen in de provincie Álava in Spanje. Het is vooral bekend om zijn wijncultuur, die teruggaat tot de Middeleeuwen. De wijnbouw in El Ciego is een belangrijk onderdeel van de lokale economie en de wijnen uit deze streek worden wereldwijd gewaardeerd. Het dorpje zelf is erg charmant en heeft een rijke geschiedenis. Het is oorspronkelijk gesticht in de 9e eeuw en heeft door de eeuwen heen verschillende heersers gekend, waaronder de Romeinen en de Moren. Vandaag de dag zijn er nog steeds veel historische gebouwen en monumenten te bewonderen in het dorpje, zoals de kerk van San Andrés en het Casa Consistorial.

Een van de meest opvallende bezienswaardigheden in El Ciego is het prachtige Hotel Marques de Riscal. Dit luxueuze hotel, ontworpen door de beroemde architect Frank Gehry, is een echt meesterwerk van moderne architectuur en een bezienswaardigheid op zich.