5x zomervakantie in Europa op max 1000 kilometer rijden

Nu we vanwege de Coronacrisis zo’n beetje veroordeeld zijn tot vakanties dicht bij, is de grote vraag: waarheen? De ‘good old’ vakantie in Nederland is weer ongekend populair. En logisch ook, Nederland is een geweldig vakantieland. Maar ja, dat échte vakantiegevoel dat je krijgt als je over de landsgrens gaat ontbreekt. Om over een aangenaam klimaat, maar niet te spreken. Gelukkig zijn er nog genoeg ‘gele’ gebieden in Europa over, waar je met een gerust hart naar toe kunt voor een welverdiende zomervakantie. Niet te ver rijden, max 1000 kilometer vanaf Utrecht; in een dag ben je er. Wij hebben de leukste vijf op een rij gezet.

Utrecht – Nedersaksen, Duitsland: 390 kilometer

We beginnen dichtbij, met een zomervakantie in Duitsland. De deelstaat Nedersaksen begint al net over de grens bij Enschede en strekt zich uit tot aan het uiterste noordwesten van ons buurland. Van de in totaal zestiendeelstaten in Duitsland, grenzen er slechts drie aan de kust en Nedersaksen is daar één van. En juist die kust aan de ons welbekende Waddenzee, is absoluut de moeite waard. Waar het in Nederland ophoudt bij vijf Waddeneilanden, hebben ze er in Nedersaksen maar liefst zeven. Hiervan zijn een aantal autovrij, dus perfect om typisch Nederlands per fiets te ontdekken. Sowieso is het meenemen van je fiets een must als je naar Nedersaksen gaat. Bijvoorbeeld de fietsregio rondom natuurgebied Lüneburger Heide staat garant voor kilometerslang fietsplezier. Comfortabel overnachten doe je in een van de vele vakantieparken in Nedersaksen, bijvoorbeeld Center Parcs Nordseeküste.

Utrecht – Jutland, Denemarken: 701 kilometer

Zeg je Jutland, dan zeg je brede zandstranden, duinen en statige vuurtorens. Je verblijft hier midden in de heuvelachtige natuur met meren, bossen, stranden maar ook kleurrijke stadjes. De regio Jutland in het westen van Denemarken begint als je bij Flensburg in Duitsland de grens over steekt. En vanaf daar hoef je alleen maar noordwaarts te koersen om deze hele regio te ontdekken. In Jutland is veel te zien en beleven en heeft wat ons betreft twee hoogtepunten. Ten eerste natuurlijk LEGOLAND. Alleen de naam roept al een wereld aan verwachtingen op. Het pretpark van de bekende steentjes heeft haar wortels in Jutland. In de plaats Billund vind je dit paradijs voor kleine én grote fans met pretpark LEGOLAND en het interactieve LEGO House. Het tweede hoogtepunt: vikingstad Ribe. De oudste stad van Scandinavië is een echte blikvanger. Ribe is daarom in 2014 uitgeroepen tot mooiste stadje van Europa. En daar zijn ze trots op; aanpassingen in het karakteristieke centrum mogen alleen als de overheid toestemt. Leuk om te doen: een (gratis) avondwandeling met de nachtwaker. Ook het Vikingmuseum is de moeite waard.

Utrecht – Lago Maggiore, Italië: 993 kilometer

Als je veel wilt zien en ondernemen tijdens je zomervakantie, dan is het Lago Maggiore in het noorden van Italië je perfecte vakantiebestemming. Het wemelt hier van de bezienswaardigheden. Met stip op één: de charmante Borromeïsche eilanden midden in het strakblauwe meer. Neem de boot vanaf Pallanza, Baveno of Stresa en vaar via de weelderige tuinen van Isola Madre en het visserseilandje Isola Superiore naar het statige Isola Bella. Zowel de eilandjes zelf als de boottocht ernaar toe zijn een hoogtepunt. De tweede ´must see´ is een stuk onbekender: het sprookjesachtige Lago d’Orta. In een half uur rij je van Stresa naar historisch Orta San Giulio, de hoofdstad van het meer. Het autovrije historische centrum van Orta San Giulio is de wandeling meer dan waard. De smalle steegjes van het stadje en de haven van waaruit je de boot kan nemen naar Isola San Giulio zijn een lust voor het oog. Tot slot, speciaal voor de avonturiers: Alpyland. Pak de kabelbaan in Stresa om bij het kleine pretpark Alpyland te komen, op de top van de Mottarone. Twaalfhonderd meter lang sjees je naar beneden. Wie de voeten op de rem houdt, ziet zeven meren en prachtige Alpentoppen. Wie dochter- of zoonlief voorop laat zitten, zoeft razendsnel langs de bergflanken. Als je durft, tenminste…

Utrecht – Vendée, Frankrijk: 905 kilometer

Compleet ontspannen op strandvakantie doe je in de Vendée waar de brede zandstranden schitteren in de zon. Je snapt meteen waarom het de Côte de Lumière, ‘kust van het licht’, heet. Op de kilometerslange zandstranden is het ‘joy for all’. Ze nodigen uit tot eindeloze stranddagen; om te luieren onder een parasol of juist om sportief bezig te zijn. Van vliegeren tot surfen of zelfs landzeilen. Dat laatste kun je hier als de beste. De lange stranden en uitstekende windcondities maakt de Vendée tot het koninkrijk van het landzeilen. Ben je op zoek naar cultuur, bezoek dan zeker Nantes. Deze stad is een walhalla voor kunstliefhebbers. Hier raak je niet uitgekeken door alle kunstwerken in de stad. Volg de gele lijn op straat die je langs de beste plekjes brengt, waaronder Ile de Nantes met park Les Machines. Inspiratie voor dit park komt van de boeken van Jules Verne. De bekende fantasievolle schrijver is in Nantes geboren.

Utrecht – Vorarlberg, Oostenrijk: 856 kilometer

Dat volledig tot rust komen niets te maken heeft met niks doen, bewijst Voralberg. Adem de gezonde berglucht in, voel hoe je lichaam zich ontspant… en kom in actie! Want met meer dan 5500 kilometer aan wandelpaden schreeuwt de natuur erom om per voet ontdekt te worden. Of gebruik je beenspieren om mountainbikend de bergen te bedwingen. Actief in de buitenlucht en eten: een prima combinatie in Oostenrijk. ’s Middags lunch je in een ouderwetse berghut. Op het menu prijken ambachtelijke, typisch Oostenrijkse gerechten als Kaiserschmarrn, Germknödel en Apfelstrudel. Hopelijk heb je geen problemen met publiek tijdens de maaltijd. Want er wil nog wel eens een gems of berggeit voorbijkomen terwijl jij je tegoed doet aan zelfgemaakte boerenkaas of huisgemaakte worst en vleeswaren. Liefhebbers van moderne architectuur kijken hun ogen uit in Voralberg. Bezoek vooral het Voralberg Museum, Werkraum Haus en Illwerke Centre en download de speciale app met architectuurroutes.Plaats een reactie