Carcassonne in één dag

Carcassonne is een versterkte middeleeuwse stad in het zuiden van Frankrijk. De stad bestaat uit twee delen: de versterkte citadel en de benedenstad. De citadel, ook bekend als de Cité, is omgeven door muren en torens en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De benedenstad is een levendige wijk met veel restaurants, winkels en musea.

Bezoekers kunnen de middeleeuwse straten van de Cité verkennen, waaronder het Château Comtal, een kasteel met een prachtig uitzicht op het omliggende platteland. Een andere must-see attractie is de Basiliek van Saint-Nazaire, een prachtige gotische kerk met indrukwekkende gebrandschilderde ramen.

De stad heeft een rijke geschiedenis en cultuur, met verschillende festivals door het jaar heen, waaronder een zomermuziekfestival en een wintercarnaval. De lokale keuken is ook een hoogtepunt, met traditionele gerechten zoals cassoulet, een stevige stoofpot gemaakt met bonen, vlees en worst.

Al met al is Carcassonne een fascinerende bestemming voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis, cultuur en gastronomie. De goed bewaarde middeleeuwse architectuur en de levendige sfeer maken het een must-visit bestemming in het zuiden van Frankrijk.

Inspiratie voor een dagje Carcassonne

Veel toeristen bezoeken Carcassonne vanuit hun vakantieaccommodatie in de buurt van deze boeiende stad. Wij hebben een ideale dagtrip samengesteld voor wie een dagtrip naar Carcassonne wil maken:

9:30 uur – Ontmoeting bij de poorten van de Cité de Carcassonne.

10:00 uur – Rondleiding door de middeleeuwse vestingwerken van de Cité de Carcassonne. Hier vind je veel bezienswaardigheden, zoals de indrukwekkende stadsmuren, torens en kasteelpoorten. Verken de smalle straatjes en pleinen, en geniet van het uitzicht op de omliggende wijngaarden en bergen.

11:30 uur – Bezoek de Basilique Saint-Nazaire. Deze kerk dateert uit de 11e en 12e eeuw en heeft een indrukwekkend interieur met prachtige glas-in-loodramen en fresco’s. Je kunt ook de crypte bezoeken, waar enkele van de oudste overblijfselen van de stad te vinden zijn.

12:30 uur – Lunch in het hart van de Cité. Er zijn veel restaurants en cafés waar je kunt genieten van de lokale specialiteiten, zoals cassoulet en foie gras.

14:00 uur – Bezoek het Château Comtal. Dit kasteel werd gebouwd in de 12e eeuw en heeft een rijke geschiedenis. Binnenin vind je een museum met tentoonstellingen over de geschiedenis van de stad en het kasteel.

15:30 uur – Wandeling langs de rivier de Aude. Geniet van het prachtige uitzicht op de middeleeuwse stad en de omringende natuur.

16:30 uur – Bezoek aan de Bastide Saint-Louis. Dit is het moderne deel van de stad, gebouwd in de 13e eeuw. Hier vind je mooie pleinen en gebouwen, zoals het Place Carnot en de prachtige kathedraal van Saint-Michel.

18:00 uur – Terugkeer naar de Cité de Carcassonne een laatste blik op de middeleeuwse stad. Afhankelijk van het reisseizoen kun je genieten van de zonsondergang over de stad.

Dat was jouw dagtrip in Carcassonne! Hopelijk heb je genoten van alle hoogtepunten van deze prachtige stad.