De 10 mooiste steden van Spanje

Spanje barst van de prachtige steden. Er zijn er zelfs zoveel, dat je zomaar een lijst van de vijftig mooiste steden van Spanje zou kunnen vullen. Wij beperken ons dit keer tot de tien mooiste steden van Spanje. Omdat schoonheid relatief is en een kwestie is van persoonlijke smaak en voorkeuren, zal ieders lijstje er uiteindelijk anders uitzien. Wat je ook vaak ziet is dat het vooral de bekendste steden zijn die een top 10 domineren.

Dit is ons lijstje van mooiste steden in Spanje:

[10] Ibiza Stad

Bij Ibiza denken mensen al snel aan uitgaan, stranden en veel te dure beachclubs. Wat weinig mensen weten is dat de oude binnenstad van Ibiza Stad een plaatje is om te zien. Dit oude deel van de stad wordt Dalt Vila genoemd. Het is geheel ommuurd en barst van de smalle straatjes. Wat ons betreft is dit misschien wel het echte hoogtepunt van Ibiza.

[9] Zaragoza

Om de een of andere manier is Zaragoza onder Nederlanders niet zo bekend, terwijl dit toch de op vier na grootste stad van Spanje is. Omdat het toerisme in Zaragoza niet zo ver ontwikkeld is als in andere grote Spaanse steden is dit misschien wel de verborgen parel waar je naar zoekt. Je hebt hier bijna alle elementen die je zoekt in een Spaanse stedentripbestemming, terwijl je die niet met duizenden mensen tegelijkertijd hoeft te delen.

[8] Valencia

De afgelopen jaren is Valencia naar de eerste plaats gekropen in het lijstje met populairste steden in Spanje onder Nederlandse toeristen. De oude binnenstad in combinatie de moderne  ‘Stad van de kunst en wetenschap’ maken van Valencia een uitstekende bestemming. Dat paella hier oorspronkelijk vandaan komt en dus ook prima gegeten kan worden is een leuke bonus.

[7] Murcia

De grote onbekende in dit lijstje is waarschijnlijk Murcia. Deze hoofdstad van de gelijknamige regio Murcia is een tijdje de verblijfplaats geweest van Koning Alfons CX van Castilië. Deze bloeiperiode heeft de stad geen windeieren gelegd. De oude binnenstad behoort dan ook tot de mooiste die je in Spanje aan zult treffen.

[6] Madrid

Madrid is de huidige hoofdstad van Spanje. Het is tevens de grootste stad van het land. Ook is het zowel letterlijk als figuurlijk het hart van Spanje. Het leuke aan Madrid is dat het aan de ene kant een grote stad is, maar aan de andere kant ook weer zeer benaderbaar en soms zelfs bijna kleinstedelijk. De sfeer van Madrid is dan ook een belangrijke reden waardoor toeristen zich hier zo goed thuisvoelen.

[5] Bilbao

De autonome regio Baskenland heeft een eigen taal, een eigen cultuur en heeft op gastronomisch gebied heel wat te bieden. Waar San Sebastian vaak als de mooiste stad van de regio beschouwd wordt, daar geven wij de voorkeur aan het nabijgelegen Bilbao. Authentiek, sfeervol en vooral ook nog een stad waar mensen wonen en werken. Hoogtepunt is natuurlijk het beroemde Guggenheim museum.

[4] Toledo

Totdat Madrid de hoofdstad van Spanje werd, was Toledo dat. Het relatief kleine Toledo bestaat grotendeels nog uit de oude stad zoals die aan het eind van de middeleeuwen was. Veel gebouwen en straten zijn intact gebleven, waardoor je hier een uniek kijkje hebt in de geschiedenis van Spanje. Een bezoek aan historisch Toledo is een must als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Spanje.

[3] Granada

Wat mij betreft vind je de mooiste steden in de autonome regio Andalusië. Deze regio beslaat een groot deel van het zuiden van Spanje. Op de derde plek hebben we Granada gezet. Qua stad in totaal vinden we Sevilla en Córdoba interessanter. Het Alhambra en de oude wijk Albaicín zijn de grote publiekstrekkers van Granada.

[2] Sevilla

Sevilla heeft het. Deze stad zorgt ervoor dat je op slag verliefd wordt op de smalle straatjes, de sfeervolle pleinen en natuurlijk de vele tapasbars. Het Real Alcázar is misschien wel het mooiste staaltje van laat-Moorse architectuur. Vergeet vooral ook niet om de tuinen te bezoeken. Het uit 1928 stammende Plaza de España is volgens ons het mooiste plein van Spanje. Vooral de mozaïeken zijn bijzonder. Sevilla is volgens velen ook de bron van de flamenco. Een flamencobar of flamencoshow bezoeken is dan ook een absolute must als je hier bent.

[1] Córdoba

Ten tijde van de Moorse overheersing was Córdoba de grootste en machtigste stad ter wereld. Dat is een feit dat maar bij weinig mensen bekend is. Op het moment dat je Córdoba bezoekt kun je dat wel op verschillende manieren zien. De stad is gezegend met een prachtige middeleeuwse binnenstad, een must-do bezienswaardigheid in de vorm van de Mezquita en je kunt hier genieten van de heerlijke Andalusische keuken. Wat wil je nog meer?

En Barcelona dan?

Wie goed oplet die ziet dat Barcelona ontbreekt in dit lijstje. Dat heeft een reden. Ten eerste vinden we dat als je de bouwwerken van Gaudi weglaat Barcelona nog maar weinig onderscheidend is ten opzichte van een aantal andere Spaanse steden. Ten tweede is Barcelona een stad die de tol betaalt voor zijn eigen succes. De hoeveelheid toeristen die de stad jaarlijks ontvangt in combinatie met alle verschijnselen die daarbij horen maakt de stad niet bepaald aantrekkelijker. Vandaar dat Barcelona ontbreekt in dit overzicht.

Ook Malaga ontbreekt in ons lijstje. Met Sevilla, Córdoba en Granada is de regio Andalusië als ruimschoots vertegenwoordigd. We vinden Malaga dan nog weinig toevoegen, hoewel deze stad absoluut wel de moeite waard is om te bezoeken.Plaats een reactie